Er der styr på toldkontrollen?
Danske Speditører rejser nu spørgsmålet, om de danske toldmyndigheder i alle situationer ved, hvad de gør, når de udtager sendinger til toldkontrol.
Det gør Danske Speditører efter gentagne episoder i 2015 og 2016, der tegner et billede af, at væsentlige processer i nogle situationer halter. Danske Speditører opfordrer nu virksomheder og øvrige brancheforeninger til at giv lyd fra sig, hvis de oplever lignende hændelser.
Lastbil tilbageholdt
Blot en enkelt episode: En lørdag aften i starten af juni 2016 ruller en lastbil ind på parkeringspladsen foran toldekspeditionsstedet i Padborg. Klokken har netop passeret 18:30.
Chaufføren går ind med dokumenterne. Kl. 19:57 får chaufføren besked på, at der er problemer, og at hun må komme igen mandag morgen. Sendingen er nemlig udtaget til kontrol. Da det tilsyneladende ikke er muligt at skaffe kontrolfolk uden for sædvanlig arbejdstid – og ekspeditionsstedet lukker lørdag kl. 20 – er det reelt umuligt for speditøren at stille noget op med det samme.
Godset tilbringer natten i Padborg. Da ekspeditionsstedet åbner søndag kl. 15, får medarbejderne straks en ophidset speditør fra Kolding-området i telefonen. En halv time senere får lastbilen lov til at køre videre. Sendingen bliver frigivet uden kontrol. Gode folk hos SKAT er godt klar over, at noget er gået helt galt.
Siden juni 2016 er præcis det samme sket for speditionsvirksomheden i Kolding yderligere to gange.
I alle episoder har der formentlig været tale om, at de fleste led i SKAT har gjort, hvad de skulle. Men at det sidste led i kæden bare ikke er blevet aktiveret, fordi der er sendt en ordre om at udføre toldkontrol til kontrolpersonalets lukkede kontor.
- Ingen har kunnet rykke ud. Godset har stået stille. At det er sket for den samme speditionsvirksomhed i både juni, september og november 2016, gør det lidt svært at tro på, at der er tale om enkeltstående og sjældne episoder, sådan som SKAT har forsøgt at slå det hen over for os, siger Henrik Beck fra Danske Speditører.
Ønsker overblik
På baggrund af episoderne fra Kolding-virksomheden i 2016 og tidligere episoder i Hirtshals i 2015 vil Danske Speditører forsøge at danne sig et overblik over, hvor ofte den slags foregår. Både virksomheder i og uden for speditionsbranchen – og ikke mindst andre brancheforeninger - opfordres til at give sig til kende, hvis de inden for de to seneste år har været udsat for væsentlige forsinkelser i godsstrømmene, der skyldes en væsentligt forsinket toldkontrol.
- Danske Speditører holdt et møde med SKAT om problemet for præcis et år siden, og efter dette møde forventede vi ikke at blive udsat for det igen. Nu er det sket flere gange i 2016 for én og samme virksomhed. Det er vi stærkt forundrede og foruroligede over. Vi har haft sagen oppe på et møde i vores nyoprettede Koordinationsudvalg for cirka en måned side. Her var der enighed om, at prøve at dokumentere omfanget, hvis det skete igen. Det er det så i starten af november for den hårdt prøvede speditionsvirksomhed i Kolding, siger Henrik Beck fra Danske Speditører.