23948sdkhjf

Mere effektiv fragttransport

FN lægger op til skærpede klimakrav til godstransporten.

Prognoserne for klodens fragttransport spår en firedobling fra 2010 til 2050. Med en forventet udvikling i godsvolumener med en faktor 3,9 på fire årtier udgør en alvorlig udfordring for den internationalt fastsatte målsætning om at bremse udledningen af CO2. Derfor kræver FN’s organ for samhandel og udvikling, UNCTAD, højere energieffektivitet i godstransportsektoren.

Godstransporten med bil, skib, tog og fly står for omkring syv procent af den globale menneskeskabte udledning af klimaskadelige gasser.

- Godstransporten er afgørende for målet om fortsat voksende samhandel og global jobskabelse, men vi er nødt til at få sektorens udledning af drivhusgasser bragt ned, udtaler lederen af UNCTADs transport-sektion, Frida Youssef inden klimatopmødet COP22 i Marokko starter på mandag.

Ikke bare teknologi

Ud over behovet for ny og renere transportteknologi, innovation, ser UNCTAD-repræsentanten regulering som en nødvendighed for at drive udviklingen i den rigtige retning.

Hun opfordrer også udviklingslandene til at planlægge, deres omfattende infrastrukturinvesteringer, så de bidrager til at mindske drivhuseffekten, selv om godstransporten øges. Målet kræver dog også et skifte til brændstoffer, der udleder mindre CO2.

UNCTAD peger på eksempler på udviklingslande, der allerede har taget konkrete initiativer til at mindske godstransportsektorens CO2-udledning. Herunder Kina, der i 2012 indførte et ”grønnere godstransport” initiativ, der har som mål at øge brændstofeffektiviteten og mindske udledningen af CO2 og sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Et andet eksempel er Indonesien, der har taget skridt til at øge brændstofeffketiviteten og mindske afhængigheden af vejgodstransport, der tegner sig for 70 procent af den samlede godstransport i landet målt i tonkilometer.

Der er også fokus på godstransportens klimaudfordring i Indien og en række lande i det centrale Afrika.

UNCTAD

UNCTAD bistår udviklingslande med sagkundskab i forbindelse med udformningen af politisk-økonomiske programmer, så de blandt andet tager hensyn til miljømæssige og sociale udfordringer.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062