23948sdkhjf

Frihandelsaftale med Canada på plads

Rederiforening: Den er blandt de bedste.

På trods af stigende protektionisme og flere uger uden fremskridt, er frihandelsaftalen mellem EU og Canada (CETA) et skridt tættere på ratificering.

De positive udviklinger er yderst vigtige og kommer belejligt, efter det før sommeren blev besluttet, at CETA-aftalen vil kræve grønt lys af alle medlemsstaters parlamenter. Europa-Kommissionen offentliggjorde i den forbindelse, at man ville arbejde for en foreløbig implementering for at forkorte processen med medlemsstaterne, der normalt kan tage flere år. Foreløbig implementering er ikke tidligere set, men fordelene kan vise sig at være mange, da man herved kan undgå en unødvendig lang proces, mener Danmarks Rederiforening.

Godt for hele EU

-CETA aftalen er en af de bedste aftaler, EU nogensinde har forhandlet. Ikke blot for shipping, men for hele EU. Europa-Kommissionen bør gennem CETA-aftalen vise, at den ikke bukker under for populisme, og at frihandel er vigtig for vedvarende vækst i EU, siger Simon C. Bergulf, Director EU Affairs for Rederiforeningen.

Det første positive skridt, der blev taget i denne uge, kom med Europa-Parlamentets udvalg for international handel. Her blev det besluttet, at CETA afstemningen finder sted i udvalget den 5. december 2016, efterfulgt af den endelige afstemning i januar 2017.

Hvis afstemningerne får et positivt resultat, kan CETA blive foreløbigt implementeret, før nationale parlamenter alle har officielt besluttet sig.

Forhindringer klaret

Yderligere blev den sidste store forhindring for CETA klaret, da den tyske forfatningsdomstol gav grønt lys til en foreløbig implementering. Dette skete, da domstolen afviste en retslig indsigelse, der kunne blokere implementeringen fra tysk side.

Det forventes derfor, at Rådet vil ratificere aftalen på et møde blandt de ansvarlige EU-ministre, den 18. oktober 2016. Derefter kan Kommissionen underskrive den foreløbige implementering af CETA på et EU-Canada møde den 27. oktober.

Stadig udfordringer forude

Det er dog ikke givet, at medlemslandene giver grønt lys til aftalen. Blandt andre har det regionale parlament fra Wallonien i Belgien vedtaget en holdning i mod CETA, hvilket efterlader Belgien i en position, hvor landet på nuværende tidspunkt ikke kan vedtage aftalen. Iagttagere mener dog at vide, at denne holdning primært skyldes hjemlig politik, og bør ikke være en hindring for den endelige ratificering.

Shipping kan drage fordele

Udover at CETA-aftalen vil øge EU’s samhandel med Canada, er aftalen også et vigtigt redskab for den maritime industri. Flere typer af maritime services indgår i aftalen, heriblandt ’dredging’, transporten af tomme containere samt transport af visse varer ind i Canada.

Transport Tidende på mobilen:

Download Transport Tidendes gratis app i App Store eller Google Play

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063