RAL dropper Aalborg
Royal Arctic Line, der er ejet af det grønlandske hjemmestyre, har tirsdag 4. Oktober meddelt rederiets medarbejdere i Aalborg, at basishavn-aftalen med Aalborg Havn opsiges allerede fra 2019 – en aftale der ellers løber til 2022.
Det skriver Aalborg Havn i en pressemeddelelse:
Grønlandske Royal Arctic Line har tirsdag den 4. oktober 2016 meddelt sine ansatte i Aalborg, at rederiet vil omlægge sit rutenet fra 2019, og at den nye rute ikke indbefatter Aalborg Havn. Det erfarer bestyrelsen i Aalborg Havn A/S:
- Vi er meget overraskede over udmeldingen fra Royal Arctic Line, som vi har fået indirekte via medarbejdere i rederiet. Royal Arctic Line har været vores gode samarbejdspartner siden 1971 – et samarbejde, der senest er blevet kontraktligt forlænget i 2010, forklarer bestyrelsesformand i Aalborg Havn A/S, Thomas Kastrup-Larsen.
45 års samarbejde
Overraskelsen forstærkes af det faktum, at ledelsen i Royal Arctic Line på tidligere møder har forsikret om, at man i respekt for det 45-årige samarbejde vil opfylde de indgåede aftaler, herunder at anvende Aalborg Havn som basishavn for Grønlandstrafikken indtil aftalens udløb ved udgangen af 2022.
Senest er dette blevet understreget af bestyrelsesformand i Royal Arctic Line Kuno Fenger på et møde i Nuuk i september 2016 over for Thomas Kastrup-Larsen.
- For knap et år siden havde vi besøg af administrerende direktør fra Royal Arctic Line, Verner Hammeken og for ganske nylig havde jeg en samtale med bestyrelsesformanden for selskabet. Begge gav klart udtryk for, at de bakkede op om aftalen om Aalborg Havn som basishavn for Grønland indtil 2022. Den nye melding er overraskende og et brud på den aftale, vi har med hinanden, siger en meget forundret borgmester.
Bekræftet på møde
Bestyrelsen i Aalborg Havn har på et hasteindkaldt møde onsdag mellem adm. direktør Verner Hammeken fra Royal Arctic Line og adm. direktør Claus Holstein fra Aalborg Havn fået bekræftet udmeldingen. Aalborg Havn vurderer nu, hvilke konsekvenser udmeldingen skal have i forhold til de indgåede aftaler:
- Det er klart, at det her vil få betydelige konsekvenser. Vi har siden aftaleforlængelsen i 2010 foretaget investeringer i blandt andet nyt pakhus og udvidelse af containerterminalen for et trecifret millionbeløb, og nu er tilbagebetalingstiden for den investering pludselig blevet uretmæssigt forkortet med 3-4 år. Det kan vi selvsagt ikke acceptere stiltiende, slutter Thomas Kastrup-Larsen, der endnu ikke tør sætte tal på, hvor mange arbejdspladser Aalborg og omegn kan miste.
Tilbyder forhandling
Aalborg Havn har i det gode samarbejdes ånd tilbudt en forhandling mellem formandskaberne om betingelser og muligheder. Blandt andet er Aalborg Havn åbne i forhold til en dialog om det eksisterende set-up og stiller sig villige til at investere yderligere i forbedringer og effektiviseringer i forbindelse med Grønlandshavnen på betingelse af, at Royal Arctic Line forlænger aftalen.
Uanset udfaldet står kravet om, at Royal Arctic Line overholder basishavnaftalen frem til 2022, uændret.
RAL-reaktion
Royal Arctic Line har i en kort pressemeddelelse reageret på Aalborg Havns offentliggørelse af rederiets planer.
»Vi konstaterer i en pressemeddelelse at ”Aalborg Havn stiller sig uforstående overfor Royal Arctic Line A/S-udmelding”. Som selskab har vi en pligt til at udfærdige strategier og scenarieplanlægning ud fra hvad vi mener er det bedste for at understøtte vækstmulighederne i Grønland. Vi har valgt at gøre det åbent i tillid til at vi får skabt en konstruktiv og respektfuld dialog om mulige løsninger med de medarbejdere og samarbejdspartnere vi har, til gensidig fordel.
Aalborg Havn har valgt at offentliggøre en reaktion på vor scenarieplanlægning og strategi for en forbedret transportløsning for Grønland inden at parterne har indgået i en dialog. Dette ændrer ikke ved at Royal Arctic Line stadig har tillid til at vi af hensyn til vore medarbejdere i Aalborg samt Aalborg Havn kan indgå i en konstruktiv dialog med Aalborg Havn om de mulige løsninger der kan findes for at gøre det let at handle med Grønland.«