23948sdkhjf

Arktis fremtid til debat

Arctic Circle sætter fokus på udfordringerne.

En række internationale aktører mødes i denne uge til Arctic Circle-konferencen i Reykjavik for at drøfte fremtidsudsigterne for arktisk søfart. Det er et emne, som indenfor ganske kort tid har oplevet et stort skift i forventningerne.

-Det vil tage adskillige årtier, før vi ser en større trafik på de arktiske ruter. Indtil for nylig blev transit gennem Polarhavet omtalt som en oplagt mulighed i nær fremtid, så hyperoptimisme er blevet til realisme på få år. Arktisk skibsfart er udfordret, men der er bestemt et forretningsmæssigt potentiale, ikke mindst for sejlads til og fra destinationer i Arktis. Royal Arctic Line, som transporterer forbrugsvarer og cargo fra Danmark til Grønland, er et godt eksempel på det, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danmarks Rederiforening.

Tiden skal udnyttes

Sejlads via Nordøstpassagens genvej har ikke levet op til de optimistiske forventninger. Det skyldes ikke mindst lave fragtrater og den lave pris på brændstof, som betyder, at gevinsten ved den kortere rute forsvinder som følge af bl.a. de vanskelige vejrforhold og is og de særlige krav til skibe, som sejler i disse områder.

Da stigningen i transit gennem Polarhavet ligger en årrække ude i fremtiden, skal tiden udnyttes rigtigt, så der sikres gode rammer for miljøet, skibstrafikken og de mennesker, der bor i Arktis, mener Søfartsstyrelsens direktør Andreas Nordseth.

-IMO’s Polarkode og dens implementering er et vigtigt skridt for at sikre gode rammer, idet den både styrker sikkerheden for skib, besætning og miljø. Og skal den Arktiske region udvikles økonomisk, kræver det netop et skarpt blik for både miljø og sikkerhed, siger Andreas Nordseth.

Baggrund om Arctic Circle

Arctic Circle er et stort internationalt netværk med international dialog og samarbejde om fremtiden for Arktis. Det er en åben demokratisk platform med deltagelse fra regeringer, organisationer, virksomheder, universiteter, tænketanke, miljøorganisationer, oprindelige samfund, bekymrede borgere, og andre med interesse i udviklingen af Arktis og dens betydning for klodens fremtid. Det er en non-profit og tværpolitisk organisation.

Transport Tidende på mobilen:

Download Transport Tidendes gratis app i App Store eller Google Play

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062