23948sdkhjf

Vanetænkning redder os ikke

Chaufførmangel er en stor udfordring.

Kommentar af Gert Jakobsen, bestyrelsesformand i ITD:

Det går nogenlunde for vores branche for tiden, for at sige det på godt østjysk. For de flestes vedkommende har man næsen i sporet og er mere effektive. Det glæder mig, at der fortsat er gang i virksomhederne, og at der er positive tilbagemeldinger fra erhvervet.

For selv om konkurrencen om godset fortsat er hård, så understreges vores branches vigtighed af, at vejtransporten står for 75 procent af al godstransport på europæisk plan. Vejgodstransporten er den altdominerende transportform, når der skal flyttes gods i Europa. Det får mig til at ranke ryggen, fordi det er et klart tegn på, at vores branche spiller en vigtig rolle i samfundet. En rolle, som desværre ofte er lidt overset.

Langt de fleste af os er i branchen, fordi vi selv har valgt den. For mange af os er det et livsprojekt, som er overdraget fra generation til generation. Det er vores lod, hvad enten det er tredje eller første generation, der driver virksomheden, og vejen til succes handler ofte om at se mulighederne og gribe dem, når de er der. Derfor er vi også nødt til at have en plan for fremtiden.

Udfordret på arbejdskraft

Situationen i dag er, at vi kigger ind i et marked, hvor antallet af transporter er stigende, men branchen mangler folk, og udfordringen med mangel på arbejdskraft vokser.

Udfordringen er ikke isoleret dansk. Den er europæisk, ja sågar global. Alene i USA står man og mangler en million chauffører, og i vores største nærmarked Tyskland taler man også om en alarmerende mangel på chauffører på over hundrede tusinde. Hverken vores tyske og svenske naboer kan tiltrække det nødvendige antal chauffører. Det har også en afsmittende effekt på os i Danmark, hvor vi især står og mangler folk til eksportkørsel.

En del af løsningen kan vi finde gennem effektivisering, automatisering og digitalisering, men jeg må erkende, at manglen på kvalificerede medarbejdere risikerer at presse vores normalt meget omstillingsparate branche. Det stiller os over for en fælles problematik, som ikke bare kan løses her og nu, men som kræver velovervejede løsninger. For hvis ikke vi løser dette, vil vi med stor sandsynlighed ikke kunne levere det høje serviceniveau, som transport- og logistiksektoren kendetegnes af i dag. Af netop den grund har ITD oprettet en taskforce, der kigger nærmere på, hvordan ITD kan hjælpe medlemsvirksomhederne med at rekruttere nye folk.

Gennemreguleret branche spænder ben

Men hvori består problemet? Når jeg spørger rundt om i branchen, hvad den stående udfordring er i forhold til at skaffe nye kræfter, så er en af de helt store udfordringer, at transport- og logistikbranchen er en gennemreguleret branche med mange regler og store bødekrav for selv mindre forseelser. Det bremser lysten til et liv bag rattet. Det må vi gøre noget ved. Vi skal sikre, at branchen bliver mere attraktiv for kommende generationer.

Skæve arbejdstider

Et andet problem er, at arbejdstiderne i transportsektoren sjældent harmonerer med et familieliv eller det liv, ungdommen efterspørger. De fleste chauffører kan skrive under på, at det ikke altid er et 8-16 job. Men vi overlever kun ved at være fleksible og finde de løsninger, der passer til den livsrytme og dagligdag, der følger udviklingen i samfundet.

Den ældre generation i branchen vil nok slå på, at det er vilkårene i vores branche, sådan har det altid været, og i sidste ende er det transportkøber, der bestemmer, hvornår godset skal leveres. Men vi er nødt til at finde en gangbar løsning, fordi sådan-har-det-altid-været-logikken skaber ikke mere arbejdskraft til vores sektor. Et første skridt er dialog mellem transportkøbere, fagforeninger, myndigheder og organisationer.

Branchens stemme

Vi bør spørge os selv, hvad vi skal gøre for at løse denne gordiske knude. Bør vi se anderledes på det, lære fra andre sektorer og gå uden om vanetænkning? Bør vi nytænke de nuværende arbejdsbetingelser for branchen eller regler, så vi på én gang kommer chaufførernes og arbejdsgivernes ønsker nærmere for, hvordan vores branche og arbejdstiden skal indrettes og samtidig får skabt de vilkår, der kan tiltrække fremtidens folk? Er det mere attraktive uddannelser, som vi skal gå efter eller flere praktikpladser? Er der særlige forhold, der gør sig gældende for eksportkørsel? Kan vi appellere til at få flere flygtninge, der slår sig ned i Danmark, ind i vores branche? Spørgsmålene er mange.

Vi bør også kigge indad og se på, om de strukturer, virksomhedsgoder og ledelsessystemer vores virksomheder køres efter, er tilpasset de rammer, der forventes på en moderne arbejdsplads anno 2016, så virksomheden fremstår mest attraktivt over for potentielle medarbejdere. Uanset hvilken løsning vi vælger, så vil det kræve fuld omstillingsparathed fra såvel myndighedernes side og vores egen branche, hvis vi skal nå i mål.

Transport Tidende på iPhone:

Download Transport Tidendes gratis app i App Store

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078