23948sdkhjf

Unikt samarbejde har fjernet trussel

Libyens kemiske våben væk med dansk indsats.

Da det danske Forsvar for ganske nylig – på anmodning fra Organisationen mod Kemiske Våben (OPCW) og FN – bortransporterede de sidste kemiske våben fra det uroprægede Libyen, skete det med et betydeligt bidrag fra den danske handelsflåde.

Det var således DFDS’ danskflagede handelsskib Ark Futura, der stod for transporten af de kemiske våben, indchartret af det danske Forsvar som en del af det såkaldte ARK-projekt.

ARK-projektet blev etableret i 2003 i et samarbejde mellem den daværende Forsvarskommando, Danmarks Rederiforening og Maersk Broker K/S.

Stolt over fællesskab

-Der er grund til at være stolt over, at det danske Forsvar og den danske handelsflåde i fællesskab kan bidrage i internationale operationer, senest med at fjerne kemiske våben fra Libyen. Det er en succeshistorie, at handelsflåden med vores ekspertise kan understøtte Forsvarets operationer og give vores bidrag til at gøre verden mere sikker, siger adm. direktør i Danmarks Rederiforening, Anne H. Steffensen.

I en fælles kronik, bragt i Jyllands-Posten i dag, beskriver viceforsvarschef, generalløjtnant Per Ludvigsen, executive vice president Peder Gellert Pedersen fra DFDS A/S og senior director Torben Ørting Jørgensen fra Maersk Broker K/S, hvordan man med ARK-projektet kan drage nytte af Danmarks prominente maritime position til at give styrke det danske forsvar internationalt på en billig måde.

Reducerer omkostninger

Princippet for ARK-projektet er, at de dansk-flagede skibe tages på fuldtidscharter af Forsvaret, men tilbageleveres til rederiet, når skibene ikke benyttes. På den måde har Forsvaret fuld råderet over skibene indenfor de aftalte varsler samtidigt med, at rederiet kan holde skibene beskæftiget. Det reducerer de samlede udgifter.

-Ved at tænke ud af de traditionelle militære rammer er der gennem det offentligt-private partnerskab tilvejebragt Forsvaret en kapacitet, som andre nationer betaler meget mere for. Også her har det ”blå” Danmark leveret varen. Besætningen på ARK FUTURA kan sammen med deres militære kollegaer ombord i ABSALON med rette være stolte af det bidrag, de yder under dansk flag, hedder det i kronikken.

Det var i samme partnerskab, at Danmark fjernede kemiske våben fra Syrien i 2014 og bidrog til at bekæmpe Ebola i Vestafrika i 2015.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078