23948sdkhjf

Digital virkelighed kommer nærmere

Udviklingen går hurtigere end tidligere ventet.

På havnen i Hamborg kører førerløse lastbiler rundt med containere hver eneste dag. I forsommeren var ILT med i et arrangement, hvor platooning blev testet på de danske motorveje, og bilproducenterne er allerede langt fremme med udviklingen af mere eller mindre selvkørende lastbiler.

Både person- og lastbilproducenterne har sat turbo på udviklingen af de selvkørende teknologier, så det er kun et spørgsmål om tid, før at de bliver normen på de europæiske landeveje.

-På den baggrund kan man sige, at teknologien er ved at overhale den lovgivning og den myndighedsbehandling, vi har i dag. Der er behov for at tilpasse regler og systemer til den nye teknologiske virkelighed, så det fremadrettet bliver muligt at udnytte de nye selvkørende teknologier, mener direktør i ILT, Innovation Center for Logistics and Transport, Poul Bruun.

-Dansk erhvervsliv og danske transportvirksomheder skal have de samme muligheder som deres udenlandske kolleger for at anvende og udnytte de køretøjssystemer. Derfor er det helt afgørende, at lovgivningsmæssige barrierer ryddes af vejen, og at der allerede nu skabes rammer for forsøg og demonstrationsprojekter på danske veje.

Rettidig omhu

-Derfor glæder jeg mig over, at transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt arbejder på et forslag om at tilpasse færdselsloven, som han vil drøfte med folketingets transportordførere i løbet af efteråret. Med udmeldingen sender ministeren et stærkt signal til transport- og logistikbranchen om, at man er villig til at berede vejen for en optimal anvendelse af de nye førerstøtte-teknologier, der gør person- og lastbiler mere og mere selvkørende, siger Poul Bruun.

-Det er positivt, at embedsværket øjensynligt allerede er i gang med at fjerne eventuelle lovmæssige hindringer for, at vi i Danmark har mulighed for at gribe de effektiviseringsmuligheder, som teknologien fører med sig. Potentialet for den selvkørende teknologi er enormt, og en stor del af vores medlemmer står klar til at omfavne fremtidens smarte transport- og logistikløsninger.

EU-lovgivning skal bane vejen

-Selvom det er afgørende med en tidssvarende lovgivning i Danmark, skal den overordnede lovgivning ske i EU-regi, hvis vi for alvor skal høste frugterne af den selvkørende teknologi. Fælles europæiske rammer sikrer ens håndhævelse og lige konkurrencevilkår for virksomhederne.   

-Der er rigeligt at tage fat på, men hos ILT ser vi det som en spændende udfordring. Vi vil arbejde for, at danske transportvirksomheder fastholder førertrøjen gennem massiv satsning på digitalisering og innovation.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063