23948sdkhjf

Fransk mindsteløn skaber uro

Danske transportvirksomheder rammes af sær-regel.

Den 1. juli 2016 trådte Loi Macron – den franske mindsteløn – i kraft på transportområdet. Det betyder, at alle ikke-franske transportvirksomheder, der kører cabotagekørsel eller internationale ture til eller fra Frankrig, skal kunne bevise, at de overholder reglerne for den franske mindsteløn.

Men de franske myndigheder er endnu ikke på plads, og der er fortsat en række ubesvarede spørgsmål i den franske lovgivning.

Ikke uventet

- At Frankrig vælger at indføre mindsteløn for cabotage og international transport er ikke uventet. Det ændrer dog ikke ved, at vi mener, at nationale særregler på transportområdet er den forkerte vej at gå. Vores udgangspunkt vil altid være, at vi skal etablere fælles europæiske regler på transport- og logistikområdet. Ambitionen må være at sikre så flydende transportstrømme som muligt, siger Karen Roiy, public affairs chef i ITD og fortsætter:

- Vi er de seneste uger blevet kimet ned af medlemmer, der alle spørger, hvad de skal forholde sig til. På den ene side vifter de franske myndigheder med store bøder for selv små administrative fejl, på den anden side er de franske regler hullede som en si, og vi kan ikke få klare svar fra myndighederne, siger Karen Roiy.

Hun understreger, at hun i branchen har hørt om danske transport- og logistikvirksomheder, der i værste fald kommer til at skulle betale flere hundreder tusinder kroner ekstra bare i at håndtere de administrative opgaver. Hun efterspørger generel handling og behov for, at der fra dansk side sættes politisk ind for at få reddet udfordringerne ud.

- Et er at indføre nye regler, som man som virksomhed skal forholde sig til og rette ind efter. Et andet er, at myndighederne ikke er klar men vælger at håndhæve reglerne alligevel. Det rammer sektoren skævt og kan i yderste konsekvens betyde, at enkelte transport- og logistikvirksomheder vælger at flytte deres transporter, siger Karen Roiy.

Ny byrde

EU-Kommissionen har på samme baggrund sendt en åbningsskrivelse til Frankrig. Baggrunden for sagen er de administrative byrder i forbindelse med dokumentation af mindsteløn ved lastbiltransporter i Frankrig. EU-Kommissionen mener for eksempel, at det franske krav om en national agent er en unødvendig administrativ byrde, der strider mod gældende EU-lovgivning. Vejgodstransportens brancheorganisation, ITD, bifalder EU-Kommissionens skridt for at komme de administrative byrder til livs.

- Vi er positive over, at EU-Kommissionen nu tager indledende skridt til at kritisere de administrative byrder, der er forbundet med krav til dokumentation ved kontrol af fransk mindsteløn. Det franske krav om, at virksomheder skal finde sig en agent i Frankrig, som myndighederne kan kontakte i det tilfælde, at man som virksomhed bliver kontrolleret, er i sig selv er en økonomisk og administrativ byrde. Vi ser kravet om agenter som et forsøg på at tilbagespole det indre marked, og for vores medlemmer kommer det både til at koste tid og penge. Det rammer i sidste ende kunden og dermed væksten i Europa, siger Karen Roiy.

ITD vil rette henvendelse til transport- og bygningsministeren for at få ministeren til at tage sagen op med de franske myndigheder.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062