23948sdkhjf

Havvind kan vokse i Nordsøen

Danmark i nyt regionalt samarbejde.

Det er godt nyt for den danske havvindssektor, at energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt den 6. juni i Luxembourg underskriver en ny erklæring, som vil danne rammen for et udvidet regionalt energi-samarbejde mellem Nordsølandene.

Det sker sammen med en lang række EU-lande med hovedvægten rundt om Nordsøen og i regi af et rådsmøde i EU.

-Danmark har en unik styrkeposition inden for havvind – en position. som vi kan drage stor nytte af i et marked, som står til at vokse markant over det næste årti. Den udvikling vil primært ske i Nordsøen. Med den her regionale samarbejdsaftale er vi med til at skabe rammerne for, at vi får en fortsat billiggørelse af havvind til fordel for denne danske styrkeposition, siger Lars Christian Lilleholt om dagens politiske erklæring.

Der har været tilløb til et regionalt samarbejde på energi igennem et stykke tid, hvilket både industri og myndigheder har arbejdet for. Det gælder også flere af de danske medlemmer af Europa-Parlamentet. Her har Bendt Bendtsen (K) og Jeppe Kofod (S) været to af tyve medunderskrivere på et manifest, der har karakter af en handlingsplan for dette arbejde.

-Det har længe været et europæisk politisk ønske, at udviklingen af Energiunionen bl.a. skulle ske gennem regionalt samarbejde.  Derfor er dagens aftale et skridt frem. For Nordsøen forventes at være rammen for en havvindudbygning på mellem 70-100 GW frem imod 2030. Med ensrettede regler, så øges muligheden for at billiggøre havvind og dermed sikrer det europæiske jobs, vækst og innovation, siger medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti, Bendt Bendtsen.

I Danmark beskæftiger den maritime del af offshore vind-sektoren i dag omkring 1.000 danske søfolk samt mange på land. Der er fortsat et potentiale for vækst og jobskabelse i den sektor med de rette rammer. Her vil det på sigt være gavnligt med et større marked med ens vilkår, da det alt andet lige vil fremme en reduktion af omkostninger, som på den store politiske bane er en forudsætning for at havvind tilsvarende udvikler sig som energiform.

-Det her er godt nyt, at regeringen går forrest for at skabe ensretning hen over Nordsøen. Den ensretning af kravene for skibene vil uden tvivl gøre det lettere at operere. Banen vil nu forhåbentlig komme til at se ens ud for alle hold – hvilket bør give de danske offshore vind-rederier endnu bedre konkurrencevilkår i den fremtidige udbygning af havvind i Nordsøen, siger Jakob Ullegaard, direktør i Danmarks Rederiforening.

Han henviser også til, at Søfartsstyrelsen i starten af året fremlagde en rapport, som meget klart pegede til, at der var et potentiale via en øget ensretning på tværs af Nordsøen. Den rapport bør inddrages aktivt i det arbejde, som Lars Christian Lilleholt nu giver bolden op til sammen med sine europæiske kollegaer.   

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063