23948sdkhjf

Grænsekontrol skal på plads

EU bør have en klar plan.

Flere lande vil muligvis indføre grænsekontroller i de kommende måneder, men det afhænger af hvor mange flygtninge, der kommer til Europa i løbet af sommeren.

Det var konklusionen, da Europaudvalgets medlemmer og ITD, Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, krydsforhørte danske og internationale EU-eksperter.

Selvom aftalen med Tyrkiet har betydet et markant fald i antallet af flygtninge, der kommer til Europa er presset stigende på andre ruter. En ny stigning i flygtningestrømmen kan lægge et pres på de indre grænser, idet det højst sandsynligt får flere lande til at indføre midlertidig grænsekontrol, og det bekymrer europapolitisk chef i ITD, Karen Roiy.

- Der bliver allerede arbejdet for at finde en fælles EU-løsning på flygtningeproblematikken, men det er i mine øjne absolut nødvendigt, at man hurtigt finder fælles fodslag i forhold til den ydre grænsekontrol. Det vil afhjælpe presset fra flygtningestrømmen, som sandsynligvis vil stige henover sommeren. EU bør derfor snarest enes om en plan for at styrke håndteringen af flygtninge ved de ydre grænser, siger Karen Roiy.

 Fordelene ved de åbne indre grænser og et velfungerende Schengen-samarbejde opvejer klart eventuelle negative konsekvenser som følge af flygtningestrømmene ifølge de deltagende eksperter. Europa har indtil videre modtaget 1,5 mio. flygtninge og migranter, men i det store billede fylder det ikke meget, da de kun repræsenterer 0,3 procent af EU’s samlede befolkning.

- Vi må for alt i verden ikke sætte Schengen-samarbejdet og det indre marked over styr i et forsøg på at varetage kortsigtede nationale interesser. Det er i vores alles interesse, at udfordringen bliver løst fælles i EU. Det indre marked har haft enorm betydning for den vækst og velstand, vi i dag oplever i Danmark og Europa, siger Karen Roiy.

Eksperterne var enige om, at kontrollen ved de ydre grænser ikke har været særlig effektiv indtil videre, men det er her, EU skal sætte ind, hvis man stadigvæk vil høste frugterne af Schengen-samarbejdet og det indre marked.

- Det glæder mig, at eksperterne er enige med ITD i, at løsningen på krisen skal findes ved at holde de indre grænser åbne samtidig med, at man styrker de ydre. Det er vigtigt for transport- og logistiksektoren og vejen frem for Europa, siger Karen Roiy. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062