23948sdkhjf

Maritimt fremstød i Iran

Handelsdelegation er draget afsted.

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen, står i disse dage i spidsen for en stor, dansk erhvervsdelegation til Iran. Anledningen er den i 2016 forventede markedsåbning, som er en udløber af de indgåede aftaler omkring Irans atomprogram.

Danmarks Rederiforening deltager i fremstødet og ser et betydeligt potentiale ved Iran, i fald at verdenssamfundet løfter sanktionerne.

Iran har i flere år været underlagt sanktioner, men med aftalen mellem USA, Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Tyskland – de såkaldte P5+1-lande – og Iran omkring kontrol med Irans atomudviklingsprogram er der dog udsigt til, at den udvikling vender. Derfor ser udenrigsminister Kristian Jensen også frem til det danske handelsfremstød, som indledes mandag:

-Jeg ser frem til at besøge Iran, for jeg mener, at der er et stort potentiale for at udvikle og styrke de dansk-iranske relationer yderligere, sagde han, da turen blev annonceret og fortsatte om den internationale aftale:

-Det vil åbne det iranske marked, og det skal Danmark drage nytte af. Derfor inviterer vi også en erhvervsdelegation med, og jeg håber at så mange som muligt vil deltage. Danmark kan levere løsninger inden for sundheds-, fødevare-, energi- og det maritime område, hvor de iranske behov er store.

Netop det maritime område har selvfølgelig særlig bevågenhed fra dansk søfart og fra Rederiforeningen. Derfor er der også flere rederier med på turen og Jakob Ullegård, direktør i Danmarks Rederiforening ser frem til at deltage i fremstødet.

-Hvad enten det er olie, gas eller pistacienødder, som skal fragtes ud ad Iran, eller det er varer fra verdensmarkedet til de godt 80 mio. iranere, så er dansk søfart klar. Vi har fuld respekt for, at verdenssamfundet først skal have ro i maven i forhold til at hæve sanktionerne. Ikke desto mindre er det rettidig omhu at etablere eller genetablere kontakterne til det iranske marked allerede nu, og her er det danske fremstød en glimrende lejlighed, fortæller Jakob Ullegård.

Rederiforeningen forventer, at en markedsåbning umiddelbart vil kunne skabe eksportindtægter for omkring 150 mio. kr. årligt, især med fokus på den olie- og gaseksport, som landet forventes at genoptage. Men over tid vil den øgede efterspørgsel og økonomiske vækst, som meget vel kan følge i halen på markedsåbningen, være af stor betydning. For Irans økonomi rummer potentiale:

-Umiddelbart vil det være olieeksporten, som skal transporteres ud til verdensmarkedet. Men Iran har eksempelvis tidligere været en betydelig eksportør af gas, og genetableres den markedsposition er der også muligheder her. Endelig er 80 mio. mennesker et stort marked. Efter i mange år at have været afskåret for en række udenlandske varer, så kan markedsåbningen derfor give ny efterspørgsel, som endda kan øges, hvis den økonomiske vækst følger efter. Alt i alt er der et solidt potentiale for danske rederier, siger Jakob Ullegård.ø

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063