Redere glæder sig
Folketinget tager et skridt mod bedre vilkår for den maritime offshore-sektor. Det sker med dagens endelige vedtagelse af en udvidelse af tonnageskatten med en række specialskibsaktiviteter inden for offshore.
Der er behov for en tilsvarende udvidelse af nettolønsordningen hvis de berørte aktiviteter skal sikres under dansk flag, mener Danmarks Rederiforening.
Samtidig efterlader den nye lov centrale spørgsmål om søfartens skatteordninger ubesvarede, hvilket skatteminister Karsten Lauritzen vil følge op på i det nye år.
Danmarks Rederiforening kvitterer for udvidelsen af tonnageskatten, som er det første skridt mod konkurrencedygtige vilkår for dansk maritim offshore.
-Det er glædeligt, at vi nu endelig får udvidelsen af tonnageskatten i hus, Det afspejler en bred støtte i Folketinget til dansk skibsfart. Gennem hele forløbet har vi gjort opmærksom på, at en tilsvarende udvidelse af nettolønsordningen med specialskibe bør gå hånd i hånd med tonnageskatten, hvis de berørte aktiviteter skal sikres under dansk flag, siger Jacob K. Clasen, underdirektør i Danmarks Rederiforening.
-Skatteministeren har erklæret, at regeringen er positiv over for at udvide nettolønsordningen, men at det desværre ikke lod sig gøre i finansloven på grund af de stramme økonomiske vilkår. Derfor vil det givetvis blive et centralt emne i regeringens kommende vækstarbejde rettet mod det maritime Danmark, siger han.
Nyt lovforslag allerede i 2016
Lovbehandlingen af L16 har vist, at der ikke er fuld klarhed over, hvor restriktivt det såkaldte destinationskrav i tonnageskatteloven skal fortolkes. Skatteminister Karsten Lauritzen har i udvalgsbehandlingen oplyst til Folketinget, at der verserer en række sager vedrørende SKAT’s fortolkning af destinationskravet.
I den forbindelse oplyser Karsten Lauritzen, at regeringen positivt vil overveje at ændre tonnageskatteloven. Det kræver dog en nærmere undersøgelse af EU-Kommissionens og andre EU-landes praksis, før ministeren vil indkalde partierne bag tonnageskatteloven til nye drøftelser i første halvår 2016.
-Udvalgsbehandlingen har vist uklarhed om, hvordan destinationskravet skal fortolkes. Det undrer os, at SKAT anlægger denne tilgang, da vi ikke kan se nogen grund til, at kravet skal fortolkes mere restriktivt i Danmark end i andre EU-lande. Det er godt, at ministeren hurtigt får undersøgt andre EU-landes praksis, så der kan fremsættes et lovforslag straks i det nye år. Det bør være helt udelukket, at vi overfortolker destinationskravet, for så spænder vi ben for egen konkurrenceevne, siger Jacob K. Clasen.