23948sdkhjf

COP21 – Klimamål på 1,5 grad

Ambitiøs målsætning, men ingen konkret køreplan i klimaaftale.

PARIS – Den franske regering måtte tage en ekstra forhandlingsdag i brug for at få tilslutning fra de 195 lande, der deltog i COP21, til en fælles klimaaftale.

Aftalen betyder, at landene er enedes om, at den globale gennemsnitstemperatur i 2100 højst må stige med mindre end to grader Celsius – set i forhold til gennemsnitstemperauren før industrialiseringen. Aftalen opfordrer samtidig til at landene søger at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning på højst 1,5 grad.

Der er dermed tale om en betydeligt mere ambitiøs målsætning end hidtil. Men Paris-aftalen skuffer alligevel mange, fordi den kun i ringe grad anviser vejen til målet. Aftalen giver i stedet verdens lande ganske vide rammer, for hvordan de vil bidrage til en reduktion af CO2-udledningen. Til gengæld forpligter landene sig til at rapportere om deres klimaplaner og tiltag til FN

Skuffede skibsredere

Aftalen rummer dermed ingen nye konkrete CO2-se målsætninger for landbrug, luftfart og skibsfarten. Tre sektorer, der hidtil har været fritaget for klimakrav.

Det vækker skuffelse i danske søfartskredse.

- Vi er skuffede over, at det ikke er kommet med i den endelige aftale. Vi har længe skubbet på for, at shipping fik global regulering, men det er desværre ikke sket, siger chefrådgiver for klima hos A.P. Møller - Mærsk, John Kornerup Bang til telegrambureauet Ritzau.

Han understreger, at skibsfarten som en global industri har brug for en global løsning.

Danske rederier ejer og opererer en af de yngste – og derfor også mest energieffektive – flåde. Klimakrav til skibsfarten vil især være en udfordring for lande med ældre handelsflåder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094