23948sdkhjf

Blå vækstplan ønskes

Det Blå Danmark kræver globale ambitioner.

-Vi må hæve ambitionsniveauet til ikke kun at være en førende maritim nation i Europa, men i hele verden, kræver de tre toneangivende organisationer i Det Blå Danmark: CO-industri/Dansk Metal, Danske Maritime og Danmarks Rederiforening.

Sådan lyder det fra formand Claus Jensen, CO-industri/Dansk Metal, formand Thomas S. Knudsen, Danske Maritime, og formand Claus V. Hemmingsen, Danmarks Rederiforening.

Organisationsformændene påpeger, at Danmark har brug for at gennemføre en blå vækstplan. Ikke i partipolitisk forstand, men en maritim vækstplan. Der er nemlig meget at hente. Både på det blå hav og med de maritime erhvervs store aktiviteter på land. Den årelange, brede politiske opbakning til, at Danmark skal være en førende maritim nation, kan dermed omsættes i praksis.

Det giver mening for medarbejderne og erhvervet, og det vil give mening for Danmark, påpeger formændene. Finansministeriets redegørelse fra 2014 var klar: Erhverv i hård international konkurrence har størst produktivitet.

Det gælder netop rederier og maritim industri samt deres danske medarbejdere, der hver dag tager kampen op på udenlandske markeder i stedet for at arbejde på et beskyttet hjemmemarked. Danske rederier og udstyrsproducenter afsætter imponerende 75 procent af produktionen af varer og tjenester uden for landets grænser, og den maritime klynge står i dag for 25 procent af Danmarks samlede eksport.

Tal fra Søfartsstyrelsen viser samtidig, at hver beskæftiget i klyngen skaber dobbelt så meget værdi som gennemsnittet på det danske arbejdsmarked. Lønniveauet følger langt hen ad vejen med, og beskæftigelsen er fordelt over hele landet. Den maritime klynge bidrager altså i særlig grad til dansk økonomi.

Trods aktuel overkapacitet på flere markeder er der al grund til at tro, at verdenshandelen vil fortsætte med at stige. Dermed vil efterspørgslen efter søtransport, maritimt udstyr og danske maritime kompetencer også stige.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078