23948sdkhjf

ITD og HK står sammen

Fælles løft for vækst og arbejdspladser.

Kommentar af Eigil Johannesen, fællestillidsrepræsentant og bestyrelsesmedlem HK Transport & Turisme & Jacob Chr. Nielsen, adm. direktør i ITD.

Hundredvis af danske transport- og logistikvirksomheder er dagligt med til at sikre, at gods og varer bliver transporteret på kryds og tværs i Danmark og Europa.

Det er et vigtigt bidrag til at understøtte væksten i Europa og skaber langsomt, men sikkert et øget behov for flere transport- og logistikansatte i Danmark. Således tegner lastbiler sig i dag for langt størstedelen af den vare- og godstransport, vi ser på de danske og europæiske veje i dag. Og forventningerne til, at denne andel vil vokse på europæisk plan, er stigende.

Fri bevægelighed

I det internationale transportmarked gælder de grundlæggende europæiske principper om fri bevægelighed, og vejgodstransporten bidrager stærkt til at holde hjulene i gang og understøtte Europas væksthjul. Men på trods af at der generelt er bred enighed om EU’s og det indre markeds styrker, så ser vi gang på gang, at diskussionerne om forskelle i aflønning og sociale forhold for især chauffører og en tiltagende europæisk konkurrence med tab af arbejdspladser til følge får vejgodstransportens image til at vakle og dermed spænde ben for vækstpotentialet i branchen og nyskabelsen af arbejdspladser.

For HK og ITD er det afgørende, at vi viser en fælles forståelse for de udfordringer, vejgodstransporten og transportvirksomhederne står over for i dag og i morgen. Vi skal finde et fælles spor, der både sikrer, at de sociale forhold i vejgodstransportbranchen er tilstede, men også sikrer, at der fortsat er grobund for at fastholde og skabe nye arbejdspladser i hele transport- og logistikapparatet – ikke kun på chaufførsiden.

Heldigvis har Europa allerede fokus på problemet med chaufførerne og går løsningsorienteret til opgaven. EU-Parlamentet har tidligere i år med et bredt flertal bag sig opfordret til at skabe et fælles socialt kodeks for chauffører i den europæiske transportbranche. En linje EU-Kommissionen også bakker op om. Det støtter vi også op om, så længe ambitionerne er med til at forbedre de europæiske transport- og logistikarbejderes dagligdag gennem at sikre konkrete og målrettede tiltag gældende for hele Europa.

Mange involverede

Bag ved lastbilerne på vejene er et helt logistisk setup af specialiserede funktionærer, lagerfolk og mekanikere, der er med til at holde strømmen af varer flydende. Det skal man huske.

Blot i Padborg, som er Danmarks internationale knudepunkt for vejgodstransport, arbejder omkring 4.000 mennesker i regi af danske transport- og logistikvirksomheder eller som underleverandører hertil. Lignende gælder på andre transportcentre og havneterminaler i Danmark: Vejle, Hirtshals, Køge, Aarhus og Esbjerg for blot at nævne nogle. I en stadig tiltagende europæisk konkurrence har de danske transport- og logistikvirksomheder fortsat en fordel her, fordi logistikken traditionelt er et af den danske transportbranches varemærker. Det er en position, vi skal fastholde og tage med os videre.

Aktiv indsats

For at vi kan det, så kræver det, at vi som branche aktivt bidrager til at fremme transport- og logistikerhvervets image og derigennem vækker interessen for investeringer i virksomhederne og vækst i sektoren.

En positiv rettet aktiv indsats og en mere positiv udlægning af sektoren vil ikke kun styrke rekrutteringsgrundlaget. Det vil også holde danske transportjob i Danmark og sikre, at branchen tiltrækker nye generationer af chauffører, mekanikere og kontor- og lagerfolk til branchen, der kan fortsætte med at løfte opgaven for den danske transport- og logistiksektor. Netop derfor giver vi hinanden hånd på, at vi i fællesskab vil løfte branchen mod fortsat vækst og fastholdelse af arbejdspladser i den danske transport- og logistikbranche.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109