23948sdkhjf

Naturgas slået af diesel

Euro6 overhaler naturgas til tung transport indenom.

Naturgas har længe været fremhævet et mere miljø- og klimavenligt drivmiddel end diesel i den tunge transport.

Derfor er naturgas nu så småt ved at finde vej som drivmiddel på busser og renovationslastvogne, der kører i offentlige udbud, i Danmark, der i årtier har haltet efter andre lande i Europa, når det gælder gasdrevne køretøjer.

Men motorteknologien har med Euro6-normen reelt overhalet naturgassen indenom. Nu forurener og støjer dieseldrevne lastvogne og busser ikke længere mere end naturgasdrevne ditto. Og tests viser, at påstanden om laver CO2-udledning fra naturgasdrevne tunge køretøjer, holder heller ikke stik.

Det skriver ing.dk.

Myter

Det er Teknologisk Institut, der har testet fem tunge køretøjer – to gasdrevne busser og en gasdreven lastvogn mod en dieseldrevet lastvogn og en dieseldrevet bus. De fem testede køretøjer opfylder alle den seneste miljønorm Euro6.

Testen viser, at CO2-udledningen er omtrent det samme for gas- og dieseldrevne lastvogne og busser. Luftforureningen er nu også omtrent på samme niveau. Når det gælder partikelforureningen – der udgør et alvorligt sundhedsproblem på ældre busser og lastvogne – så er den takket være partikelfiltrene på de dieseldrevne køretøjer nu også omtrent på samme – meget lave – niveau. Faktisk udleder de gasdrevne køretøjer en anelse flere partikler end de dieseldrevne.

- Resultaterne maner nogle af de forestillinger, som findes om naturgas til transport, i jorden, siger Christian Hedegaard Gravesen.

Han har udført målingerne for Teknologisk Institut, der har gennemført testene for Transport- og Byggestyrelsen.

NOx-undtagelse

Naturgas-drevne lastvogne og busser slår dog stadig de diseldrevne, når det gælder udledningen af de sundhedsskadelige kvælstofoxider (NOx). Her udledte den dieseldrevne lastvogn faktisk dobbelt så meget NOx som tilladt. Bussen – der havde samme drivlinje – overholdt kravene. Derfor antager Teknologisk Institut, at SCR-katalysatoren på den dieseldrevne lastvogne ikke er indstillet korrekt.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064