23948sdkhjf

Østjysk transport for 20 mia. kr.

Østjysk topmøde 23.11. om fremtidens business-region.

Mandag 23. november kl. 14 til 18 mødes politikere, erhvervsfolk, forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt organisationer på Værket i Randers for at bygge fremtidens politik for Business Region Aarhus.

Regionen består af 11 østjyske kommuner, og allerede inden mødet viser dugfriske nøgletal, hvor der især skal sættes ind med ny politik og strategi.

Største vækstregion

- Østjylland er Danmarks største vækstregion uden for hovedstaden. Det vidner de nye nøgletal i den grad om. Vi har klaret os flot gennem krisen og oplever vækst. Vores erhvervsliv har muskler. Nu er det tid til, at vi i fællesskab bygger den politik, som vi de næste to år sammen skal gøre til virkelighed. Derfor mødes vi til topmøde i Randers, siger Jørgen Gaarde (S), formand for Business Region Aarhus og borgmester i Skanderborg.

Nye nøgletal viser, at Østjylland især står stærkt indenfor produktion og viden, IT og smarte fællesskaber og fødevarer samt turisme. Samtidig er der stor fremgang i antallet af nye virksomheder i hele Business Region Aarhus, iværksætterne er stærke overlevere sammenlignet med andre landsdele, ligesom mobiliteten i befolkningen er markant stigende.

Svar på spørgsmål

På topmødet vil de fremmødte i grupper arbejde med svar på spørgsmål, der også belyser nogle af udfordringerne, som skal håndteres:

Hvordan tiltrækker vi unge til industrien? Hvordan skaber vi tæt samarbejde mellem produktion, viden og forskning? Hvilke initiativer kan fremme brug af data og inspirere virksomheder til at bruge data til forretning? Hvordan styrker vi deleøkonomi, og nye digitale løsninger? Hvordan understøttes fødevarebranchens omstillingsproces, at virksomhederne ikke længere alene producerer fødevarer, men også er førende inden for enzymer, tilsætningsstoffer og aromaer? Hvordan skaber vi de bedste vilkår for at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne? Hvordan sikrer vi en sammenhængende planlægning af infrastruktur, så det er nemt at komme rundt til jobs /transportere i byregionen?

Infrastruktur

Business Region Aarhus arbejder allerede på at styrke infrastrukturen, opretholde presset for at få seks spor på den østjyske motorvej og på fælles turisme-indsatser.

- Vi har nogle klare styrkepositioner, der kan gavne landet som helhed. De nye nøgletal og viden om vores styrkepositioner giver os et stærkt afsæt for at skærpe vores strategi. Det gavner landet som helhed, at Østjylland kan være med til at trække toget, siger Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus og med i formandskabet for Business Region Aarhus.

Claus Omann Jensen (V), borgmester i Randers Kommune og også i formandskabet og vært for topmødet, ser frem til inspirerende og udfordrende oplæg om alt fra fødevarer til deleøkonomi.

- Business Region Aarhus ligger helt fremme på iværksætteri og står for 12 procent af landets samlede værdiskabelse. Hvert år skaber vi værdi for 165 mia. kr., og vores virksomheder har øget produktiviteten kraftigt. Det er godt gået. Og det er rettidig omhu, at vi skaber en ny fælles strategi nu – på den måde er vi bedst rustet til fremtiden.

Regions-fakta

Business Region Aarhus består af Favrskov Kommune, Hedensted Kommune, Horsens Kommune, Norddjurs kommune, Odder Kommune, Randers Kommune, Samsø Kommune, Silkeborg Kommune, Skanderborg Kommune, Syddjurs Kommune og Aarhus Kommune.

Nye nøgletal for regionen:

Siden 2008 har Business Region Aarhus fået 45.000 nye indbyggere – det svarer til en stigning på 5,5 procent mod 3,4 procent landsplan. I 2040 forventes det, at området har 1 mio. indbyggere.

165 mia. kr. i værdiskabelse i Business Region Aarhus om året. Det svarer til 12 procent af landets samlede tal på godt 1.419 mia kr (2013). Det østjyske område er dermed en sværvægter i Danmark. 87 procent af værdiskabelsen i Business Region Aarhus kommer fra transport (20 mia. kr.), Bygge/bolig (40 mia. kr. ), it/kommunikation (20 mia. kr.), fødevarer (20 mia. kr.) og øvrige erhverv (40 mia. kr).

Øget produktivitet

Nøgletallene viser, at de østjyske virksomheder har øget produktiviteten kraftigt og er godt rustet til det spirende opsving.

31 procent flere eksportvirksomheder i Business Region Aarhus fra 2000-2014 mod 26 procent i landet som helhed. En stor del af værdiskabelsen i Business Region Aarhus kommer fra eksport, som står for 12 procent af landets samlede eksportomsætning. Og 15 procent af landets eksportvirksomheder bor i regionen. Særligt industrien trækker læsset som en af landets vigtigste eksportsektorer.

Høj specialisering: Østjyderne i byregionen har en høj specialisering inden for it/kommunikation, møbler/beklædning, fødevarer og bygge/bolig. For eksempel er hver femte med en videregående uddannelse inden for fødevaresektoren ansat i Business Region Aarhus. Det er den byregion uden for hovedstaden, hvor der er flest højtuddannede i den private sektor.

IT

Højeste koncentration af IT-arbejdspladser: Med 20.000 arbejdspladser inden for en radius af 10 km af Aarhus, har Business Region Aarhus landets højeste koncentration af IT-relaterede arbejdspladser. Og inden for it/kommunikation er andelen af private arbejdspladser højere end på landsplan.

Iværksættere overlever: Med en etableringsrate på ca. 7 % er Business Region Aarhus det vækstområde udenfor hovedstaden med relativt flest virksomhedsetableringer. Iværksætterlysten er stor. Og iværksætternes forretning overlever oftere end på landsplan. 62 procent overlever i Business Region Aarhus mod 57 procent i hovedstaden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078