23948sdkhjf

Statistik viser tilbagegang

Mindre fald i danske lastvognes transportarbejde.

Danske lastbilers transportarbejde (gods gange distance) var 3,8 mia. tonkm i andet kvartal. Det viser enaktuel opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det betød, at det samlede transportarbejde de seneste fire kvartaler faldt 2 pct. sammenlignet med de fire foregående kvartaler. Der var et fald i både det nationale transportarbejde på 1 pct. og det internationale transportarbejde på 6 pct. Omkring to tredjedele af den samlede nationale og internationale godsmængde transporteres med lastvogn og hovedparten af det øvrige gods transporteres med skib.

Faldet i den nationale kørsel det seneste år er udelukkende sket i firmakørslen, dvs. hvor firmaer kører deres egne varer. Transportarbejdet er her faldet 10 pct. og den læssede godsmængde er faldet 13 pct. Transportarbejdet i den nationale vognmandskørsel er samtidig steget knap en pct. og den læssede mængde hele syv pct.

Vækst til udlandet

De seneste fire kvartaler var der en vækst i transportarbejdet fra Danmark til udlandet på fem pct. sammenlignet med de foregående fire kvartaler. I samme periode faldt transportarbejdet fra udlandet til Danmark med ti pct. og den øvrige internationale kørsel faldt med 17 pct. Den øvrige internationale kørsel dækker over cabotagekørsel og tredjelandskørsel.

Den generelt faldende tendens i den internationale kørsel med dansk indregistrerede lastbiler skyldes både et pres fra udenlandsk ejede lastbiler og fra danske vognmandsvirksomheder, der etablerer datterselskaber i udlandet. Datterselskaberne synes at have overtaget en del af den internationale transport, som dansk indregistrerede lastbiler har mistet.

Internationale ture bliver længere ...

I de seneste fire kvartaler har danske lastvogne foretaget 435.000 internationale ture med læs - det er et fald på 11 pct. i forhold til den foregående periode. Den gennemsnitlige godsmængde pr tur er faldet to pct. til 14,6 ton pr tur, mens hver tur i gennemsnit er blevet to pct. længere til 468 km.

... og nationale ture bliver kortere

Den gennemsnitlige turlængde i den nationale kørsel var 101 km i de seneste fire kvartaler, hvilket er tre pct. kortere end de foregående fire kvartaler. Samtidig er den gennemsnitlige godsmængde steget syv pct. til 14,9 ton pr tur. Der har været 11,8 mio. nationale ture de seneste fire kvartaler.

Fire femtedele af danske lastvognes transportarbejde var national kørsel, mens 97 pct. af godsmængden blev transporteret nationalt.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062