23948sdkhjf

Danske Maritime tilfredse med udspil

Staten sætter EU-udbud af forsvarets skibe i bero.

Danske værfter kan ånde lettet op, i hvert fald for en stund. Partierne bag forsvarsforliget besluttede fredag eftermiddag at sætte det EU-udbud i bero, der gør det muligt for udenlandske værfter at byde på syvårs rammekontrakter til en anslået værdi på 700 millioner kroner om reparation og vedligehold af forsvarets flåde på 53 skibe.

Danske Maritime har gennem de seneste måneder fremført, at Danmark vil være det eneste EU-land, som reelt sender forsvarets skibe i hænderne på andre landes værfter, og at det slet ikke er nødvendigt med henvisning til artikel 346 i Romtraktaten om materiel, der er designet og udviklet til militære formål.

Jenny N. Braat, adm. direktør i Danske Maritime er meget tilfreds med, at partierne bag forsvarsforliget har lyttet til argumenterne om, at det vil koste arbejdspladser og udvande kompetencen hos danske værfter og underleverandører samt vil svække det danske forsvar.

Jenny N. Braat siger:

-Selv om forsvarsopgaverne tegner sig for en forholdsvis lille andel af omsætningen på danske værfter, står de aktuelle udbud alligevel for mellem 850 og 1.300 mandår årligt hos skibsværfter og følgeerhverv, og langt hovedparten af de job vil ligge i udkantsområder.

-Hvis vi flytter opgaverne, udvander vi værfternes kompetence til at vedligeholde de yderst komplekse krigsskibe, der indeholder flere systemer end kampfly. Det er specialviden oparbejdet af danske værfter, som selv har designet og bygget mange af forsvarets skibe.

-Endelig er der flere åbenbare komplikationer i at sejle skibene til reparation i eksempelvis Bulgarien, Italien, Polen eller Litauen, blandt andet i forhold til at hente dem hurtigt hjem til akutte opgaver, at overvåge arbejdet og at holde på militære, tekniske hemmeligheder.

Behandlingen bliver nu flyttet fra Forsvarsministeriet til Erhvervs- og Vækstministeriet, i det nye regeringsudvalg om EU-overimplementering.

-Vi frygter naturligvis, at sagen ender i en syltekrukke. Både fordi der vil gå yderligere tid, og fordi det er usikkert, hvordan sagen udvikler sig politisk. Vi havde helst set, at den kunne løses nu, hvor der er politisk forståelse og stor opbakning fra folketingets partier, både i Venstre-regeringen, dens støttepartier og hos oppositionen. Vi vil derfor følge udvalgsarbejdet tæt og spille konstruktivt ind på værfternes vegne, siger Jenny N. Braat.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079