23948sdkhjf

Nye forsinkelser

Femern-tunnelen åbner måske først om 12 år.

I 12 år endnu kan danske, svenske og tyske bilister være nødt til at køre om bord på Scandlines' færger, hvis de skal fra Rødby til Puttgarden.

Den 17 km lange sænketunnel, som skal erstatte sejlturen, ser nemlig ud til at blive yderligere forsinket, skriver Ingeniøren.

Oprindelig skulle tunnelen have stået færdig i 2018, men allerede tidligt i forløbet blev åbningen udskudt til 2021. I april kom så chokket over, at entreprenørernes bud på at grave tunnelen ned i Østersøens dynd var 8,9 milliarder kroner dyrere end forudsat.

Da tyskerne samtidig er langt bagud med en ny dobbeltsporet jernbane fra Puttgarden til Bad Schwartau nord for Lübeck, ville Danmark forsøge at presse entreprenørernes pris ned ved at give længere tid til at færdiggøre tunnelen. I praksis regnede de fleste derfor med 2024 som åbningsår.

På et pressemøde i Kiel i sidste uge, som fulgte et møde mellem delstaten Slesvig-Holstens transportminister, Reinhard Meyer (SPD), og den danske minister Hans Christian Schmidt, kom det imidlertid frem, at tyskerne også er forsinket på en anden front. Myndighederne kan ikke nå at godkende byggeriet næste år, som det var forudsat.

Den tyske delstats embedsmænd, som skal give det blå stempel, inden tunnelelementerne kan sænkes ned på bunden, vurderer, at det kan blive nødvendigt med ’alvorlige ændringer’ i proceduren for godkendelsen. Hvis det er rigtigt, så kræver det en ny offentlighedsfase med blandt andet mundtlige høringer, beretter det tyske nyhedsbureau DPA.

Dermed kan godkendelsen først falde i 2017, men det er ikke den eneste forhindring. De tyske myndigheder behandler 3.100 indsigelser mod tunnelen. Herhjemme kom der kun 30.

Selv når de tyske delstatsmyndigheder har sagt god for tunnelen, kan arbejdet ikke nødvendigvis gå i gang. Reinhard Meyer anslår ifølge DPA, at sandsynligheden for, at de tyske miljøorganisationer, som forsøger at bremse tunnelen, går til domstolen, »nærmer sig 100 procent«.

Anlægsloven bag Femern-forbindelsen er allerede vedtaget af samtlige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078