23948sdkhjf

Ministernej til nødbremsesystem

Transportministeren skyder DF-idé ned.

Fra 1. november i år skal alle nyindregistrerede lastvogne i EU være udstyret med automatiske bremsesystemer, der reagere hvis lastbilen er i fare for at påkøre forankørende. Dermed vil risikoen for at lettere trafikanter bliver påkørt bagfra af en uopmærksom lastvognschauffør – ofte med fatale konsekvenser – blive reduceret markant i takt med ældre lastvogne udskiftes med nye.

Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, vil dog gerne fremskynde det trafiksikkerhedsmæssige fremskridt og har derfor bedt transportminister Hans Chr. Schmidt, Venstre, redegøre for muligheden for at eftermontere automatiske bremsesystemer på eksisterende lastvogne.

Ingen gang på jord

Transportminister Hans Chr. Schmidts henviser til en redegørelse fra Trafikstyrelsen.

»Reglerne for kørertøjers indretning og udstyr er harmoniseret inden for EU og der kan derfor ikke stilles nationale skærpede krav.

Kravet i EU-reglerne om nødbremsesystemer til lastbiler træder i kraft den 1. november 2015 og betyder, at luftaffjedrede nye lastbiler og turistbusser, der bliver solgt efter denne dato, skal være udstyret med et nødbremsesystem. Andelen af luftaffjedrede lastbiler udgør i dag ca. 90 pct. og dermed langt hoved- parten af lastbilsmarkedet. Kravet vil fra 2018 også gælde for nye ikke- luftafjedrede lastbiler.«

Det er dog ikke kun EU-reglerne, der forhindrer national dansk enegang på området. Trafikstyrelsen påpeger nemlig, at det faktisk ikke er teknisk muligt at eftermontere nødbremsesystemer på eksisterende lastbiler. Årsagen er at sådanne systemer skal integreres i lastbilen, når den bliver konstrueret.

Trafikstyrelsen fremhæver samtidigt, at levetiden for en lastbil er langt kortere end for en personbil, og derfor vil de nye lastbiler med nødbremsesystemer hurtigere komme ud at køre.

Automatic Emergency Brake System (AEBS) har været tilgængeligt på markedet i flere år – men kun som en option. Flere og flere danske vognmænd har i den senere år – trods en væsentligt meromkostning ved anskaffelsen af lastbilen – valgt AEBS-systemet til, når de køber nye lastvogne.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.672