Webasto klar med Dräger alkolåse
Det skønnes at omkring 10.000 billister hver dag kører rundt på vejnettet i Danmark med en mindre eller større mængde af alkohol i blodet.
Et trist faktum, når det for længst er uomtvisteligt bevist, at alkohol sløver føreens opmærksomhed og reaktionsevne - selv i beskedne mængder. Et faktum, der betyder at alkohol desværre stadig spiller en stor rolle i ulykkesstatistikkerne, selv om alkoholkulturen er ændret markant i de sidste par årtier.
Webasto påpeger i en pressemeddelse, at studier fra andre lande viser, at en alkolås er med til at reducere risikoen for nye tragiske ulykker. Ved at bruge en alkolås tages hånd om en problematik, der i mange år har sat et kedeligt præg på ulykkesstatistikerne.
Nu dansk sanktion
I Danmark trådte en ny lov i kraft ved årsskiftet, der stiller krav om montering af en alkolås hos spiritusdømte, der ønsker at generhverve deres kørekort efter en periode med frakendelse.
Webastos nye samarbejdspartner, Dräger, har stor erfaring med screening for alkohol og euforiserende stoffer, og mange politistyrker verden over anvender udstyr fra den tyske virksomhed, der er en af de førende leverandører af alkolåse på markedet.
Indtog hos flådeejere
Alkolåsens indtog i danske motorkøretøjer her hidtil været relativt beskedent. Men flere af landets største og mest progressive flådeejere – ikke mindst busselskaber - har vist en stigende interesse for alkolåse over de senere år.
En målrettet handling signalerer social ansvarlighed ved at kunne garantere at chaufførerne i deres køretøjer ikke sidder bag rattet samtidig med, at de har én ikke tilladt mængde af alkohol i blodet. Det har en stærk signalværdi at udstyre alle kørertøjerne i en virksomhed med en alkolås og viser offentligheden, at der er fokus på et følsomt område.
- Hos Webasto mener vi, at det er vigtigt at sætte fokus på den gevinst, der er ved brugen af alkolåse – færre trafikdræbte, færre tilskadekomne samt en mere effektiv begrænsning af spirituskørse”, udtaler Henrik Jakobsen, der er salgs- og marketingschef hos Webasto A/S.
Alkolåsen virker
I Sverige har et alkolåsprogram siden 1999 resulteret i, at kun hver tiende spiritusdømte i dag er genganger. Tidligere var det tal helt oppe på 60 procent. Sverige er et af Danmarks nabolande, der følger EU’s anbefalinger for brug af alkolåse, der opfordrer til at indføres dér, hvor det er mest naturligt. Det vil sige i biler der køres af dømte for spirituskørsel, ved udlicitering af persontransport og i køretøjer, der transporterer farligt gods.
Fakta om alkolåse og spritkørsel:
• Hver 5. trafikoffer mistede livet i en spiritusulykke, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik. Dermed er alkohol en af de største dræbere i trafikken. I 2012 blev 21 personer dræbt i spritulykker og 221 personer kom alvorligt til skade.
• En alvorlig trafikulykke koster i gennemsnit det offentlige 600.000 kr. viser tal fra SIKRE VEJE.
• En alkolås koster ca. 10.000 kr. at installere og den årlige drift for en spiritusdømt person med alkolås i bilen er 5.000 – 10.000 kr. om året.
• USA, Sverige, Finland, Holland og Belgien gør brug af alkolåse.
• Erfaringer fra USA viser, at trafikdræbte i.f.m. spirituskørsel reduceres med 30 % fordi der med alkolåse er et mindre tilbagefald til spirituskørsel blandt spiritusbilister. Alkolåse har været i brug i USA siden 1985 og en række stater har siden 2006 indførte love for brug
• I Sverige har man haft et alkolåsprogram siden 1999, og det har resulteret i, at kun hver tiende spritdømte i dag er genganger. Tidligere var det 60 %. Der er 85.000 alkolåse i brug i Sverige. Den seneste, autoritative evaluering af brug af alkolåse i Sverige fastslår, at alkolåse har ”langvarig effekt på andelen af promillekørsel og andelen af ulykker med personskade”.