23948sdkhjf

Mittarfeqarfiit skal balancere

Lille driftsoverskud i 2014.

På trods af dalende aktivitet i de grønlandske lufthavne og færre overnatninger på Mittarfeqarfiits (Grønlands Lufthavne) hoteller, bød årsregnskabet for 2014 på et lille driftsoverskud.

Driftsoverskuddet er et resultat af, at Mittarfeqarfiit, der ejes af Grønlands Selvstyre, i 2014 havde en øget fokus på ”optimeringer” og ”aktiv omkostningstilpasning”, som det lyder i en pressemeddelelse. Driftsomkostningerne faldt med to procent til 339 mio. kr.

Et eksempel på dette er selskabets 398 medarbejdere (årsværk) – 16 færre end i 2013. Især på lufthavnsdriften og på selskabets hoteller, der har vist en alt for lav belægningsprocent, er der tilpasset.

Mindre underskud

Samlet set udgør Mittarfeqarfiits årsresultat efter afskrivninger et underskud på 47,6 mio. kr. Dog skal det tal i ses i lyset af et tilsvarende underskud i 2013 på 53,7 mio. kr.

Men som statsejet selskab er det ikke et mål i sig selv at skabe overskud, lyder det fra Mittarfeqarfiits direktør, Jens Lauridsen, i en pressemeddelelse:

- Mittarfeqarfiits udgifter og indtægter skal balancere på en sådan måde, at vi kan drive sikre lufthavne, der er så billige som muligt for vores kunder at benytte. Vi er godt på vej til at justere vores organisation til det aktuelle aktivitetsniveau og til en omsætning, der er lavere end de foregående år. Den optimerede drift har eksempelvis ført til, at vi i 2015 fastholder lufthavnsudgifterne på samme niveau som i 2014, siger Jens Lauridsen.

En positiv udvikling i 2014 udgøres af de såkaldte ETOPS-åbninger, hvor overflyvende fly betaler for, at én af selskabets lufthavne skal være åbne, hvis flyet skulle få et behov for landing. Et nyt tiltag til overvågning af den grønlandske lufttrafik har ført til, at der i 2014 er tjent over 10 mio. kr. mere end i 2013 på disse åbninger.

Øvrige nøgletal for året viser, at omsætningen faldt med cirka en procent til 354,5 mio. kr., hvilket især tilskrives en nedgang i hotelomsætningen på 14 procent.

Antallet af starter i 2014 var på cirka samme niveau som i fjor. Dog er antallet af passagerer faldet stødt over de senere år. Siden 2010 er antallet faldet med 6,3 procent – fra omkring 423.000 til 396.500.

Mittarfeqarfiit er ansvarlig for 14 grønlandske lufthavne og 46 helikopterflyvepladser.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.051