23948sdkhjf

Fragt i forandring

Verdens fragt vil mere end firedobles indtil 2050.

ITF – International Transport Forum - præsenterede for nylig sin Transport Outlook 2015-rapport, og den forudser en udvikling i verdens transport, der, ifølge forummet, kan give anledning til bekymring.

Firedobling i fragt

Et af rapportens vigtigste budskaber er, at verdens samlede internationale fragt vil mere end firedobles, faktor 4,3, frem mod år 2050. Ifølge FN vil verdens befolkningstal i 2050 lyde på omkring 9,5 mia. mennesker.

Skiftende handelsmønstre kommer til at øge transportafstandene med 12 procent, og den samlede CO2-udledning vil vokse med 290 procent. Når det kommer til overfladetransport, det vil sige al transport udover den flybårne, vil fragttransport i 2050 have overhalet passagertransport som den større kilde til CO2-udledning.

 

I dag er Nordatlanten verdens travleste handelskorridor, hvad angår fragtvolumen, men det vil også ændre sig i fremtiden, hvor det nordlige Stillehavet kommer til at overtage den position, lyder det også fra rapporten.

Når det kommer til transport internt i verdensdelene, skiller især de afrikanske og asiatiske kontinenter sig ud, da rapporten forudser, at fragtvolumen her vil stige med henholdsvis 715 og 403 procent frem mod 2050. Og det vil her især være vejgodstransporten, der vil dominere, på grund af mangel på andre transportformer.

Hidtil uset udfordring

Samlet set er disse forudsigelser noget, der kan give anledning til bekymring hos José Viegas, generalsekretær i ITF, der i en pressemeddelelse siger, at den forudsigelige stigning i verdens fragt udgør en udfordring uden fortilfælde for verdens transportsystemer.

Generalsekretæren har nogle bud på handlepunkter, der blandt andet indebærer en reduktion i tomgangstider, men også er af mere logistisk art:

- Kapacitetsstyringen skal forbedres, for i dag er mange fragtfaciliteter underudnyttede. Flere alternative og multimodale forbindelser vil øge effektiviteten, og så skal man forberede sig på mega-skibe. Infrastrukturen skal tilpasses flere og større skibe – inklusive havnenes oplande, siger José Viegas.

Det Internationale Transport Forum i OECD er en mellemstatslig organisation med 54 medlemslande.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094