23948sdkhjf

Ambitiøs dansk piratstrategi

Rederiforeningen: Nu rettes fokus også mod Vestafrika.

Det er naturligt og nødvendigt, at regeringen i dens nye piratstrategi for 2015-2018 også fokuserer på Vestafrika, mener Rederiforeningen.

Den netop offentliggjorte danske piratstrategi for 2015-2018 omfatter både pirateri i Øst- og i Vestafrika, og det er rigtig fornuftigt, mener adm. direktør i Danmarks Rederiforening, Anne H. Steffensen.

- Det er meget positivt, at regeringens nye piratstrategi for 2015-2018 lægger op til, at man fastholder presset på pirateriet i Adenbugten og samtidig helt naturligt, at man udvider indsatsen til også at omfatte Guinea-bugten i Vestafrika, hvor skibsfarten i stigende grad oplever udfordringer med kapringer, røverier, kidnapninger og ofte voldelige angreb, siger Anne H. Steffensen.

41 hændelser

I Vestafrika blev der i 2014 officielt registreret 41 hændelser, hvoraf fem skibe blev kapret. Det er ikke alle angreb, der bliver indrapporteret. Der befinder sig på ethvert givent tidspunkt omkring 35 danskkontrollerede skibe i området, og situationen tvinger rederierne til en række sikkerhedsforanstaltninger, lige som den påvirker samhandlen og forhindrer udviklingen i regionen.

I den nye strategi åbnes for muligheden for en militær tilstedeværelse i Vestafrika, som det har været tilfældet i Østafrika, lige som der er afsat midler til kapacitetsopbygning og til at udsende rådgivere.

- Det er bestemt fornuftigt, at regeringen ikke på forhånd udelukker en militær dansk tilstedeværelse. Men det skal selvfølgelig ske i tæt samarbejde med landene i regionen. Perspektivet skal være at opbygge den nødvendige regionale kapacitet, så landene selv kan være med til at udbygge den nødvendige patruljering og sikkerhed, siger Anne H. Steffensen.

Problemet er ikke løst

Regeringens piratstrategi fastholder fokus på Aden-bugten, hvor situationen er blevet markant forbedret som følge af den koordinerede, internationale og mangesidede indsats. Ingen handelsskibe er blevet kapret siden 2012, men det betyder ikke, at problemet er løst. Det er derfor afgørende at fastholde grebet, mener Rederiforeningen.

- Den forbedrede situation skyldes, at skibe der sejler gennem bugten, tager en række forholdsregler kombineret med den militære tilstedeværelse og indsatsen på land. Derfor er det vigtigt at fastholde grebet, at sætte ind over for bagmændene, så problemet ikke blusser op igen, siger Anne H. Steffensen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062