23948sdkhjf

Prognoser overdriver trafiktal

Er der brug for en tredje limfjordsforbindelse? Eller for en Kattegatbro? Spørg en trafikmodel, og svaret vil nogle gange være ‘ja’, selvom der ikke er et reelt behov.

Modellerne overvurderer nemlig den fremtidige trafik med gennemsnitligt syv procent, konkluderer to trafikforskere i en ny undersøgelse.

Det gør sig blandt andet gældende for den tredje limfjordsforbindelse, som er et af de i alt 35 endnu ikke anlagte vejprojekter i undersøgelsen. Her påviser forskerne, at otte procent færre biler krydser de to eksisterende limfjordsforbindelser, end man beregnede, da den tredje blev vurderet.

I VVM-redegørelsen for projektet forudsatte man i 2002 forudsættes, at den fjorkrydsende trafik i 2013 ville ramme ca. 114.000 biler på hverdage, mens den faktiske trafik i 2013 kun var ca. 105.000 biler.

Paradoksalt nok viser tidligere undersøgelser samtidig, at hvis vejprojekterne så bliver til virkelighed, skaber de endnu mere trafik, end modellerne forudser.

En ny motorvej kan være med til at overbevise folk om, at det er værd at pendle fra en mindre by eller få virksomheder til at slå sig ned i et område. Men vejprojekter anlægges ofte for at imødekomme den mængde trafik, man forventer i fremtiden – nye veje eller ej – og det er, hvad disse forventninger angår, at trafikmodellerne fejler, viser de to forskeres undersøgelse:

Den afvigelse på syv procent af trafikmængden, som forskerne finder, kan i sig selv have væsentlige konsekvenser for, om et projekt virker nødvendigt eller ej. I nogle tilfælde er risikoen derfor, at der bliver opført projekter, der ikke er behov for endnu. Det skyldes, at der er væsentlig forskel på, hvor meget den gennemsnitlige fejl på syv procent betyder for en vejstrækning.

På en strækning, der er under 80 pct. udnyttet, vil udsvinget betyde væsentligt mindre for trængslen end for en vej, der er omkring 90 pct. udnyttet, og som dermed i forvejen er plaget af trængsel.

De danske veje har lagt asfalt til et stigende antal biler næsten konstant, siden Vejdirektoratets målinger begyndte i 1970.

Den nye undersøgelse er en af en række undersøgelser, der peger på, at vækstraterne bliver selvforstærkende.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063