23948sdkhjf

Dansk skibsfart i god gænge

Den danskflagede handelsflåde er vokset med 13 % målt i BT siden årsskiftet, og er med sine 13,8 mio. BT og 15,9 mio. DWT større end nogensinde før. (BT:Bruttotons, DWT: Deadweight tonnes, red.)

Den danskflagede handelsflåde tæller nu 647 skibe. Denne imponerende vækst har trodset en svag global økonomi med en kinesisk økonomi i lavere gear og geopolitiske spændinger, viser en statistik fra Danmarks Rederforening.

Der har siden maj-udgaven af Skibsfarten i Tal været et fald i opereret tonnage på ca. 12 mio. DWT til 70,8 mio. DWT og et fald i danskejet tonnage under udenlandsk flag på 3,3 mio. DWT. Disse fald skyldes bl.a. frasalg af skibe under fremmed flag, men også, at danske rederier er fleksible og tilpasser sig den svage globale økonomiske vækst og derfor ikke fornyer charteraftaler. Denne fleksibilitet sikrer, at danske rederier kan holde sig konkurrencedygtige i faldende markeder.

Med væksten i den danskflagede tonnage indtager Danmark nu pladsen som den 14. største flagstat i verden ift. en 16.-plads i maj, mens faldet i den samlede opererede tonnage placerer Danmark som verdens 8. største søfartsnation. Danmark fastholder dermed sin plads i top 10 over verdens største søfartsnationer.

Danske rederier har 99 skibe i ordre til en samlet værdi på ca. 60 mia. kr. I alt tilføres den danske handelsflåde 3,1 mio. BT og 3,8 mio. DWT. Nybygningerne er fortrinsvist bestilt i Kina og Sydkorea, men også Japan forsyner fortsat danske rederier med fartøjer.

Som noget nyt lanceres i denne udgave nye beskæftigelsestal for danske rederier, der er baseret på data fra mere end 125 danske rederier. Talmaterialet er indsamlet primo 2014 fra alle medlemmer i Danmarks Rederiforening, Rederiforeningen af 2010, Bilfærgernes Rederiforening samt associerede medlemmer. Opgørelsen dækker beskæftigelse på skibe i DIS og DS samt på danske rederikontorer. Rederierne har oplyst beskæftigelsestal for søfarende fordelt på stillinger (officer, menig, studerende) og nationalitet (dansk, EU/EØS, øvrige) samt antallet af beskæftigede på rederikontorer i Danmarks. Data er indsamlet fra 124 rederier og dækker 98-99 % af Danmarks kommercielle tonnage - udover fiskerierhvervet.

Danske rederier beskæftiger i alt mere end 23.000 personer på danske skibe og i landbaserede stillinger i Danmark.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062