Transportuddannelse kan erstatte vinterfyring
Det giver god mening og stor værdi for de brancher, der er ramt af vinterstilhed, at skifte fyresedlen og sofaen ud med en tur på skolebænken
Det skriver TUC Dekra i en pressemeddelelse.
Erfaringerne fra sidste vinter taler sit tydelige sprog: En lang række medarbejdere inden for landbruget og byggeriet, brugte de rolige vintermåneder på opkvalificering. Uddannelser og kurser i transportbranchen tilfører både kompetencer og stor værdi til virksomhederne.
Nye regler, der trådte i kraft sidste sommer, betød nemlig, at en opsagt medarbejder ikke længere og uden videre kunne tage 6 ugers selvvalgt uddannelse. Dét kan først ske efter fire måneders ledighed.
Dog er intet ændret med hensyn til, at arbejdsgiver stadig har mulighed for en løntabsgodtgørelse på 652 kroner pr. uddannelsesdag pr. medarbejder. Tilmelding til en uddannelse som alternativ til fyresedlen giver mulighed for opkvalificering i stedet for afskedigelse i en tid, hvor love og regler er under forandring.
Muligheder
I forhold til reglerne gælder det om at se muligheder i stedet for begrænsninger, mener Danmarks største udbyder af transportuddannelser, TUC DEKRA, der med afdelinger over hele landet har fingeren på pulsen inden for transportbranchen. Og da skolerne sidste år gjorde opmærksom på de nye regler oplevede man straks positive reaktioner fra brancher med vinterstilhed:
- Indtil sidste sommer kunne de vinterfyrede medarbejdere tilmelde sig 6 ugers selvvalgt uddannelse. Men ny lovgivning hindrer dette. For at bruge vinterstilheden til uddannelse og opkvalificering skal arbejdsgiveren fremover sende medarbejdere på uddannelse i de stille vintermåneder. Ved at kende til og bruge tilskudsordningerne er det i det fleste tilfælde nærmest omkostningsfrit for den enkelte arbejdsgiver. Blandt de mange fordele er, at medarbejderen møder tilbage hos arbejdsgiveren med styrkede kompetencer, bedre motivation og et større loyalitetsforhold over for arbejdsgiveren, siger uddannelsesdirektør hos TUC Dekra, Mogens Ellgaard-Kramer.
Den enkelte arbejdsgiver får en løntabsgodtgørelse på 652 kroner pr. medarbejder per uddannelsesdag, mens vedkommende sidder på skolebænken. Hos TUC DEKRA kan et uddannelsesforløb vare fra en dag til flere måneder afhængig af de kompetencer medarbejderen har brug for.
Der er en bred vifte af uddannelsesmuligheder indenfor transport- og befordringsbranchen. F.eks. stort kørekørt og chaufføruddannelse til lastbil og bus for 3.660 kroner, energirigtig kørsel, skadesbegrænsende kørsel, kørsel med farligt gods og meget mere. Alt sammen uddannelser til 122 kroner pr. dag.
Efter et endt uddannelsesforløb får arbejdsgiveren en mere fleksibel og kvalificeret medarbejder tilbage og som kan tage fat på nye opgaver og forretningsmuligheder. Eksempelvis en medarbejder, der nu kan køre tung trailer eller løse andre transportmæssige udfordringer, som man ellers skal hyre specialuddannet arbejdskraft til at løse.
TUC DEKRA-skolerne har eksperter i alle regioner, der sidder klar til at rådgive om, hvordan såvel arbejdsgivere som medarbejdere kommer styrkede ud af en ellers stille vinterperiode. Udover at tilbyde kurser på et højt fagligt niveau om dagen, om aftenen og i weekenderne yder TUC DEKRA også administrativ hjælp i forbindelse med tilmelding og ansøgning om refusion/løntabsgodtgørelse.