23948sdkhjf

Vaks Vito

Ny Mercedes-Benz Vito trækker helt i front på sikkerhed – komfort og køreglæden fejler heller ikke noget.

Mercedes-Benz skruede flere omgange op for sikkerheden, ved lanceringen af den nuværende Sprinter-model. Den nye Vito følger trop og sætter trumf må med en ”slumre-alarm” til chauffører med tunge øjenlåg.

Den såkaldte Attention Assist-teknologi overvåger føreren under kørslen. Viser han eller hun tegn på træthed, så reagerer systemet med en formanende ”kaffekop” i displayet mellem speedometer og omdrejningstæller.

Skulle vognmanden eller mester være fristet til at købe en Vito uden ”busseman” til trætte chauffører, så kan de godt spare sig – Attention Assist er nemlig standard udstyr.

ESP-trick

Attention Assist kræver ikke montering af ekstra udstyr til overvågning af chaufføren. Løsningen er en ”opdateret” ESP-software, der holder øje med chaufførens kørestil. Små hurtige korrektioner på rattet er bare en af en række afslørende indikatorer på at opmærksomheden er for ringe.

Systemet kan ikke snydes med et kort ophold på rastepladsen og en kop kaffe. Hvis føreren stadig er for træt til forsvarlig kørsel, så fanger softwaren det på få minutter og kaffekoppen dukker igen op i displayet.

Sidevindsassistent er også standard, mens kollisionsadvarsel, blindvinkelassistent og vognbaneassistent er ekstraudstyr.

Sikkerhedsudstyret omfatter også dæktryksovervågning, samt naturligvis airbags til både fører og passager som i forgængeren.

Samlet set trækker Mercedes-Benz – der endnu en gang er frontløber – sikkerheden i varebilssegmentet i positiv retning.

Træk for eller bag

Som noget helt nyt, kan den nye Vito leveres i en variant med forhjulstræk. Det reducerer egenvægten markant, samtidig med produktionsomkostningerne sænkes. Dermed kan den nye Vito leveres til en startpris inkl. afgift men uden moms, på kr. 193.500,-. Det er omkring 12.000 kroner under startprisen på den billigste udgave af den ”gamle” Vito.

Har man brug for en lidt mere ”bredskuldret” Vito, så starter priserne for den baghjulstrukne udgave ved 216.500 før moms – den er altså blevet cirka 11.000 kroner dyrere end forgængeren.

Den nye Vito er på vej i en firehjulstrukket udgave – der dog først kommer til Danmark i løbet af foråret.

Motorprogrammet består af to turbodiesel-motorer. En kompakt 4-cylindret 1.6 liters motor i to varianter på henholdsvis 88 og 114 hk til de forhjulstrukne Vito 109 CDI og 111 CDI modeller. Til varianterne med baghjulstræk leveres hestene af en 4-cylindret 2.1 liters dieselmotor (114 CDI/136 hk, 116 CDI/163 hk og 119 CDI/190 hk – sidstnævnte motor leveres kun med BlueTEC og lever op til Euro 6 normen.

Spare-Vito

Total Cost of Ownership (TOC) er et nøgleord, når bilproducenterne præsenterer nye erhvervskøretøjer. Det gælder også for Vito, hvor Mercedes-Benz fremhæver at serviceintervallet nu er øget med op til to år eller 40.000 kilometer. Det reducerer angiveligt serviceomkostningerne med 6,5 procent. Nok endnu vigtigere er det, at den nye Vito kører omkring 20 procent længere på en liter diesel. Ifølge de officielle målenormer, kan den mest nøjsomme Vito nu køre 17,5 km/l.

Ikke mere rust

En del Vito-ejeres forventninger til Mercedes-Benz-mærket – ikke mindst med den relativt høje pris in mente – er blevet skuffet på grund af rust-problemer. Synlige rustplamager på bagdørene på selv få år gamle Vito er ikke et særsyn. Mercedes-Benz har erkendt problemet og derfor er den nye Vito galvaniseret fra top til tå.

Daimler har ifølge egne oplysninger sat ekstra fokus på kvalitet ved design og produktionen af den nye Vito. En påstand som testtimerne på de udfordrende bjergveje i Baskerlandet syntes at bekræfte.

Køreglæde

Den nye Vito leverer en overbevisende føreroplevelse. Komfort, ergonomi og kabinedesign går op i en højere enhed, der matcher forventningerne til en moderne personbil. Det er gjort med et fornuftigt og robust materialevalg, der er egnet til erhvervsbrug.

Køreegenskaberne er glimrende – de matches p.t. kun af Ford Transit Custom, der til gengæld er overgået på kabinedesignet.

Prøvekørslen blev indledt i den forhjulstrukne 109 CDI, der med sine 88 hk kom på arbejde i gaderne i Bilbaos bymidte. Der er givetvis trækkraft nok til mange danske brugere, men ikke imponerende. Det gik straks bedre i en baghjulstrukket Vito 114 CDI med 136 hk, der leverede en overbevisende præstation på bjergvejene i den baskiske hovedstads bagland. Det samme gælder den 116 CDI med 163 hk og automatgear (der koster godt 31.000 inkl. afgift om moms).

Det korte bekendtskab med den nye Vito efterlader indtrykket af en særdeles vellykket varevogn i alle detaljer. Det er formentlig den bedste på markedet i mellemklassen her og nu.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062