23948sdkhjf

Store mørketal bag dieseltyveri

Nyt branchemøde understreger fælles front mod et af branchens største problemer.

For andet gang i år har dansk vejgodstransport i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi netop arrangeret et branchemøde for at samle kræfterne – og informationerne – mod og omkring de mange dieseltyverier, der fortsat plager transport-, entreprenør- og landbrugserhvervet.

På mødet i Vejen lagde politidirektør Jørgen Meyer i sin velkomst op til et ligeværdigt partnerskab med transportbranchen, der på mødet var repræsenteret af blandt andre brancheorganisationerne ITD samt DTL. Samtidigt konstateres det, at der er tale om meget store mørketal, da mange tyverier af små eller mindre mængder af dieselolie tilsyneladende ikke anmeldes til politiet. Muligvis fordi ofrene ikke regner med at anmeldelserne giver noget resultat – eller fordi der er tilknyttet en større forsikringsmæssig selvrisiko i forbindelse med sagerne.

- Vi tager dieseltyverierne rigtigt seriøst i politiet, og det er et problem, vi kommer til at løse i fællesskab med branchen. En undersøgelse viser således, at dieseltyverier regnes for det største problem blandt vognmændene i Sønderjylland, lyder det blandt andet fra politidirektør Jørgen Meyer.

Lejlighed gør tyv

Han understreger, at politiet har et godt samarbejde med vognmandsbranchen. Samtidigt peger Jørgen Meyer på den gamle sandhed om, at ”lejlighed gør tyv” – og at branchen skal gøre det så besværligt som muligt for tyvene.

Samtidigt peger politidirektøren på udgivelsen Sikringsmanual til Inspiration, som Erhvervenes Hus Aabenraa, ITD og Syd- og Sønderjyllands Politi har udarbejdet i samråd med Det Kriminalpræventive Råd. Et oplæg til inspiration for hvordan virksomheder, også uden for transportbranchen, aktivt arbejder for at nedsætte risikoen for tyveri, indbrud og anden form for kriminalitet. Et problem der også skyldes, at ansatte i virksomhederne – eller gæster med deres gang samme sted – tipper kriminelle forud for indbrud eller tyverier – eller lige frem selv begår disse forhold.

Jørgen Meyer understreger samtidigt, at olieselskaberne er en vigtig medspiller i kampen mod dieseltyverier, blandt andet i forbindelse med videoovervågning af dieseltankene landet over – og overvågning af tankprocedurer.

- Samtidigt skal det moralsk være uacceptabelt at sælge stjålet diesel, tilføjer Jørgen Meyer.

Mørketal

Kollega og specialkonsulent Christian Østergaard, Syd- og Sønderjyllands Politi, vurderer, at der som nævnt er tale om ”meget meget store mørketal”.

- I 2007 har vi registreret lidt over 400 sager i politikredsen, og 820 i 2012. Siden er antallet af anmeldelser faldet jævnt, men der er fortsat behov for en kombination af forebyggelse og efterforskning.

I første halvår af 2014 er der registreret lidt over 300 sager, og de fordeler sig primært på episoder, hvor kunder på tankstationer er kørt fra regningen, uden at betale først. Det er sket i knap 120 tilfælde, mens der i lidt flere tilfælde er stjålet brændstof via tyveri fra tanke.

Tyveri fra lastbiler og busser samt fra entreprenørmaskiner er knap så udbredt, men her noteret dog omkring 80 tilfælde i politikredsen i årets første seks måneder.

Rent geografisk har de kriminelle været rundt i hele politikredsen i år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125