23948sdkhjf

Tænkende rasteplads skal hjælpe chauffører

Den nye rasteplads Kongsted N på Vestmotorvejen (E20), mellem Køge og Ringsted i vestgående retning, er blevet udstyret med et nyt intelligent parkeringsanlæg, der selv tæller antallet af ledige pladser og lægger beskeden ud via tavler på motorvejen.

Den nye rasteplads Kongsted N på Vestmotorvejen (E20), mellem Køge og Ringsted i vestgående retning, er blevet udstyret med et nyt intelligent parkeringsanlæg, der selv tæller antallet af ledige pladser og lægger beskeden ud via tavler på motorvejen.



Dermed får lastbilchaufførerne hjælp til at finde et sted at parkere, når de skal holde deres hvilepauser, hvilket ellers godt kan være et problem – især på travle motorvejsstrækninger.

- Det nye system vil hjælpe lastbilchaufførerne med hurtigt at finde en parkeringsplads, når de skal hvile sig. Vi ved, at det kan være et problem for chauffører, at de må køre forgæves og skal bruge tid på at lede, når de skal finde ledige parkeringspladser, siger projektleder Raza Muhammed, Vejdirektoratet.

Tæller ledige pladser

Det nye system fungerer på den måde, at det selv tæller antallet af ledige pladser blandt rastepladsens 35 pladser for langtidsparkering af lastbiler og viser tallet på elektroniske tavler på motorvejen.

Desuden er systemet indstillet til at sende denne information videre til vejdirektoratet.dk og forskellige systemer til bilnavigation. Denne funktion er dog først tilgængelig til efteråret.

Projektleder Raza Muhammed:

- Det er første gang, vi anvender den type teknologi i Danmark. Vi har store forventninger til systemet, men da teknologien er så ny, kan det blive nødvendigt med justeringer i opstartsfasen.

Systemet er etableret med henblik på at forbedre vilkårene for godstransport langs E20 og sikre optimal udnyttelse af kapaciteten på rastepladsen, som i længere tid har været efterlyst af lastbilchaufførernes brancheorganisationer.

Investeringen støttes økonomisk af EU.

Glæde hos ITD

Brancheorganisationen ITD er glad for det nye system på Midtsjælland.

- Vi glæder os over den nye teknologi, der muliggør, at chauffører inden indkørsel på rastepladsen, ved skiltning og via bilernes navigationsudstyr, får oplyst, hvor mange lastbil-p-pladser, der er ledige. Chauffører er jo underlagt køre-hvile-tids-reglerne, og det er uhyre vigtigt, at chaufføren ved, hvor han kan holde sit næste hvil. Derfor er det rigtig godt, at den slags informationssystem nu også er etableret i Danmark. Andre landes erfaringer fortæller os, at det gør chaufførens dagligdag nemmere, siger chefkonsulent Anders Jessen, ITD.

/mb
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062