Minimum to procent grønt brændstof i bunkerolien
Den samlede maritime branche i Europa opfordrer i et fælles brev EU til at være langt mere ambitiøse i forhold til brugen af grønne brændstoffer i skibsfarten.
Danske Maritime er via medlemskabet af SEA Europe medunderskriver på brevet, hvor i alt 47 aktører fra branchen – både organisationer og virksomheder – sammen opfordrer til mere handling, når det gælder den grønne omstilling af skibsfarten.
Det skriver Danske Maritime i en pressemeddelelse.
Den maritime industri er ifølge Danske Maritime allerede nu leveringsdygtig i mange af de teknologier, der skal bane vejen for den grønne omstilling. Men uden mere håndfaste krav om øget brug af grønne brændstoffer er tidshorisonten lang, og investeringerne usikre.
Derfor har parterne, som også omfatter producenter af grøn energi, forfattet et åbent brev til EU, som er præsenteret netop nu, fordi der om kort tid skal være forhandlinger om brændstofreglerne FuelEU Maritime Regulation.
Det fælles ønske er konkrete krav for såvel udledninger som mål for, hvor meget grønt brændstof, der skal benyttes. Her er ønsket minimum to procent.
Alle skal med
Samtidig ønsker parterne, at reglerne skal gælde for alle maritime selskaber, så man ikke som planlagt undtager mindre selskaber og datterselskaber.
Videre ønsker branchen flere øremærkede midler til maritim forskning, udvikling og innovation, hvor bøder for overtrædelse af reglerne foreslås allokeres til dette formål.
Danske Maritimes administrerede direktør Jenny Braat håber, at både danske EU-parlamentarikere og det danske folketing vil bide mærke i de ambitioner, som en samlet maritim branche nu sætter streg under:
- Det helt afgørende at forstå er, at vi i industrien og branchen som helhed er klar til at sætte op i et langt højere gear, men at vi for det første ikke kan gøre det uden den tilstrækkelige politiske opbakning og for det andet har brug for, at disse krav skal gælde globalt, siger Jenny Braat og tilføjer:
- Den maritime sektor er præget af hård konkurrence og meget forskellige syn rundt i verden på, hvor hurtigt den grønne omstilling bør gå. Men vi har rent faktisk muligheden for at gå forrest fra dansk og europæisk side, hvis man politisk satser tilstrækkeligt på området og understøtter alt det, vi kan. Derfor spiller også danske politikere en vigtig rolle ved forhandlingsbordene og rundt i verden i det hele taget. Det skal stå lysende klart, hvad vi fra dansk side kan levere, og hvad vi sammen med vores europæiske kollegaer ønsker at gøre for den globale skibsfart og dermed klodens tilstand, siger Jenny Braat.
Opstillet i punktform lyder kravene:
- Indførelse af strengere krav for emissionsintensiteten for drivhusgasser og stimulering af brugen af e-brændstoffer ved anvendelse af en multiplikator, som honorerer brug af grønne brændstoffer.
- Indførelse af 2 pct. delkvote som et bindende tiltag for fornybare brændstoffer med en ikke-biologisk oprindelse.
- Anvendelse af dette delkvotesystem på alle rederier.
- Belønning af investeringer i klimaneutrale fartøjer.
- Økonomisk støtte til forskning, udvikling og innovation af teknologier og brændstoffer.
/Smir