23948sdkhjf

Afdæmpet BNP-vækst i tredje kvartal

Kvartalsvæksten er revideret ned med 0,2 procentpoints.

Det danske bruttonationalprodukt (BNP) steg med 0,3 procent i tredje kvartal 2022, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonbevægelser. Kvartalsvæksten er dermed revideret ned med 0,2 procentpoints i forhold til den første offentliggørelse af nationalregnskabet for tredje kvartal 2022.

Det oplyser Danmarks Statistik.

Fremgangen kom især fra serviceerhverv såsom erhvervsservice samt hoteller og restauranter. Herudover var der en fortsat positiv udvikling i industrien, hvilket specielt er drevet af medicinalindustrien. De resterende brancher oplevede mere eller mindre stilstand. Beskæftigelsen steg med 0,5 procent i tredje kvartal, og de præsterede timer steg med 0,4 procent.

I tredje kvartal fortsatte den reale tilbagegang i husholdningernes forbrug med et fald på 0,7 procent, hvilket svarer til en nedjustering på 0,4 procentpoints i forhold til første opgørelse. Dermed er privatforbruget faldet i alle tre kvartaler i 2022. Revisionen i væksten for tredje kvartal skyldes i høj grad turistudgifterne, hvor væksten er revideret ned med 1,9 procentpoints.

Pæn fremgang i de samlede investeringer

I tredje kvartal steg de faste bruttoinvesteringer med 1,2 procent. Dette er en opjustering på 0,4 procentpoints i forhold til seneste offentliggørelse. Anlægsinvesteringerne er revideret op med 4,1 procentpoints og stiger nu med 5,6 procent. Revisionen skyldes en mindre opjustering i firmaernes køb og salg, herunder separate opjusteringer på byggeri af Femern-forbindelsen, vindmøller og datacentre. Væksten i transportmidler er justeret op med 1,3 procentpoints og er nu på 7,0 procent. Investeringer i maskiner og transportmidler samlet er dog kun steget med 0,1 procent som følge af tilbagegang i maskininvesteringerne. Boligbyggeriet faldt med 0,7 procent.

Uensartet vækst internationalt

For EU-27 og USA var væksten i tredje kvartal 2022 henholdsvis 0,2 procent og 0,7 procent. Blandt EU's største medlemslande var væksten positiv, men moderat. Tyskland og Italien havde en vækst på henholdsvis 0,4 procent og 0,5 procent. Spanien og Frankrig havde en vækst på 0,2 procent. Væksten inden for EU-27 var mere uensartet på tværs af de mindre EU medlemslande. I den ene ende havde Estland en nedgang på 1,8 procent, mens Irland havde en vækst 2,3 procent.

/anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111