Arbejdskraftmanglen efter valget
Det er ikke kun vognmændene og dermed hele transport- og logistikbranchen, der mangler arbejdskraft. Manglen på hænder og hoveder på arbejdsmarkedet er kan mærkes på både det private og offentlige arbejdsmarked.
Nu foreslår Dansk Industri, at den kommende danske regering skal forpligte sig på at løse problemet.
Reformambitionerne skal være store i en ny regering, for erhvervslivet mangler stadig arbejdskraft. Mål om at skaffe ekstra 50.000 hænder og hoveder bør skrives ind i regeringsgrundlag, siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse fra Dansk Industri.
Valgkampen er i gang, og partierne er på gaden for at overbevise danskerne om deres gunst. Noget er konkret og andet er mere luftigt. Manglen på arbejdskraft er et af valgkampens store temaer, og her mener Dansk Industri (DI), at man bør være helt specifik, når det kommer til en målsætning.
- En ny regering – og sådan set et hvert parti – bør være meget ambitiøse, når det kommer til at skaffe arbejdskraft, så vi kan få løst alle de opgaver, der venter inden for den grønne omstilling, digitalisering og på velfærdsområdet. Det er en bunden opgave, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Han fortsætter:
- I DI mener vi, at et øget arbejdsudbud på mindst 50.000 personer i den kommende valgperiode er et ambitiøst, men også et realistisk og ansvarligt bud. En kommende regering bør have det med i sit regeringsgrundlag, som grundlag for initiativer og reformer, der kan skaffe den nødvendige arbejdskraft.
Arbejdsudbud øget med 1.700 i siden sidste valg
Erhvervslivet har store ambitioner for Danmark og er klar til at sætte yderligere fart på eksempelvis den grønne omstilling, fortæller Lars Sandahl Sørensen. Men det kræver, at det kommende folketing sikrer ressourcer, arbejdskraft og økonomi nok.
- For tre år siden handlede valgkampen meget om, hvem der kunne love mest velfærd. Jeg håber, at vi denne gang kan få en mere ærlig samtale om, hvordan vi som samfund reelt løfter, prioriterer og finansierer alle de ambitioner, vi har for fremtiden, siger DI-direktøren.
Vi får ikke en reel grøn omstilling, de bedste uddannelser eller sikre fundamentet under velfærden uden større reformambitioner end vi har haft i den nuværende valgperiode, hvor arbejdsudbuddet kun blev løftet med 1.700 personer, fortsætter DI-direktøren.
Problemet går ikke væk i krisen
I Danmark er der i øjeblikket en rekordhøj beskæftigelse, og selvom den skulle falde lidt, ændrer det ikke grundlæggende på situationen.
- Det her problem går ikke væk. Selv i en tid med landkrig i Europa, energikrise og en buldrende inflation, så mangler vi stadig arbejdskraft i erhvervslivet. Og vi kommer til at mangle endnu flere fremadrettet, for der er så mange opgaver, vi gerne vil have løst, fortæller Lars Sandahl Sørensen.
Tre veje til at komme i gang
Han peger selv på tre steder, hvor en ny regering kan begynde.
- En lettelse af skatten på arbejde er det, der giver allermest til et øget arbejdsudbud. Så er det vigtigt at se på udenlandsk arbejdskraft, som virkelig har løftet dansk økonomi, og her kunne vi til en start kigge på ansøgerlandene til EU. Og så er det vigtigt at få kigget på de mange forskellige tilbagetrækningsordninger, vi har. Det vil da være en begyndelse, siger Lars Sandahl Sørensen.
Udover reformer, der skal fremme dansk økonomi og øge arbejdsudbuddet, er DI’s valgprioriteter et byrdestop for erhvervslivet, og at Danmark kommer i mål med 70 procent-målet for CO2-udledninger og bliver klimaneutrale. /Smir