DI-kritik af SOSU-udmelding fra statsministeren
I forbindelse med Socialdemokratiets årsmøde i Aalborg i weekenden satte statsminister Mette Frederiksen (S) ansigt på en af de faggrupper, som hun ønsker at give et økonomisk løft.
SOSU-assistentelever og SOSU-hjælperelever skal ifølge Mette Frederiksen have mere i løn i forbindelse med deres uddannelse.
Udmeldingen vakte kritik fra dele af fagbevægelsen – herunder Dansk Politiforbund.
Ikke overraskende var begejstringen også begrænset i Dansk Industri, der betegner løftet som en blindgyde, der undergraver den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter – og ikke politikerne – der forhandler vilkårene på arbejdsmarkedet.
I en kommentar på DI's hjemmeside, betragter DI’s viceadm. direktør Kim Graugaard betrag regeringens forslag som et direkte angreb på den danske model på arbejdsmarkedet, hvor vi har en lang tradition for i Danmark fastsættes mellem arbejdsmarkedets parter.
- Regeringens forslag er et frontalt angreb på den danske model ved at gribe ind i lønningerne for elever og lærlinge. Regeringen giver udtryk for at der kommer mere af samme skuffe, andre grupper skal tilgodeses. Regeringen viser virkelig, at de er klar til at gamble med den gængse løndannelse i Danmark. Kernen i modellen er jo netop, at løndannelsen ikke skal være et politisk anliggende, siger viceadm. direktør i DI Kim Graugaard.
Han mener endvidere, at forslaget intet rykker ved hovedproblemet i Danmark i øjeblikket - mangel på arbejdskraft.
- Desuden løser Mette Frederiksens forslag ingenting – det flytter højest lidt rundt på rekrutteringsproblemet. Mangel på arbejdskraft er et af Danmarks absolut største problemer. Det er virksomhedernes absolut største problem, og en undersøgelse fra Industriens Uddannelser viser, at der skal bruges 120.000 ekstra grønne hænder til den grønne omstilling, siger Kim Graugaard.
Regeringen skulle derfor hellere gå i gang med reformer, som generelt skaffer flere hænder og hoveder til det danske arbejdsmarked. Både til det offentlige og det private, siger Kim Graugaard.