23948sdkhjf

Affaldsimport skal redde Amager Bakke

De kommunale ejere bag Amager Ressourcecenter (ARC) indgår politisk aftale.

Øget genbrug og madaffald, der bliver til biogas har reduceret de mængder af affald, som skulle drive det enorme forbrændingsanlæg Amager Ressourcecenter (ARC). Derfor har forbrændingsanlægget, der er ejet af en stribe kommuner i Hovedstadsområdet, haft kurs mod bankerot.

Nu er ejerkredsen blevet enige om at redde ARC med en politisk aftale, der sikrer det milliarddyre anlæg rigelige mængder brændstof via import af affald.

Ifølge ejerkredsen vil en midlertidig dispensation, der gør det muligt at øge importen af affald fra udlandet, være den ”mindst ringe” alternativ til at bruge mere biomasse og i sidste ende mere gas fra Rusland i fjernvarme- og elforsyningen.

Dermed skal økonomien i Amager Ressourcecenter være reddet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra de fem ejerkommuner København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør.

Dispensationen vil løber dog kun frem til 2025. Dermed hersker der fortsat usikkerhed om anlæggets økonomiske fundament på længere sigt.

Opgiver statsstøttet CO2-fangst

Amager Ressourcecenter (ARC) har ARC har med eget pilotanlæg til CO2-fangst vist, at det kan lade sig gøre at fange CO2 fra røggassen på Amager Bakke, og at energiforbruget til CO2-fangst kan reduceres med op til 30%. Og i 2023 installerer vi et demonstrationsanlæg, som kan fange op til 4 ton CO2/døgn for at blive endnu klogere på teknologien. Det store mål er at kunne fange op til 500.000 tons CO2/år.

ARC havde håbet på at opnå statsstøtte til projektet. Men selskabet kan ikke opfylde statens soliditetskrav og derfor har Amager Bakke opgivet at søge om støtte fra den statslige CCS-pulje (Carbon Capture & Storage) på otte milliarder kroner til Danmarks første CO2-fangstprojekt i fuldskala er i dag.

- ARC har efter moden overvejelse besluttet ikke at søge. Det skyldes bl.a., at Energistyrelsen stiller et krav til en soliditetsgrad på min. 20 pct, som ARC formelt ikke kan opfylde.

ARC ville derfor blive fravalgt allerede i prækvalifikationen.

- Det betyder i praksis, at ARC ikke er med blandt de danske CO2-fangstprojekter, som skal konkurrere om de godt 8 mia. kr. til Danmarks første fuldskala CO2-fangstprojekt. Det er vi naturligvis ærgerlige over. Vores ambition om at etablere fuldskala CO2-fangst på ARC er intakt. Vi skal nu finde en anden vej til målet, og det arbejde er vi gået i gang med, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125