Lagre hænger ikke på træerne i Vestjylland
Med et buldrende opsving har Herning og Vestjylland aldrig haft færre ledige lager- og produktionslokaler ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Efterspørgslen kommer fra mange brancher, og så bliver der bygget alt for lidt, siger to lokale erhvervsmæglere.
- Sidste år faldt udbuddet af lagerlokaler til 130.000 kvadratmeter i de otte kommuner i landsdelen. Det svarer til 1,4 procent af de samlede lokaler ved udgangen af 2021 – den laveste andel, vi har registreret i de næsten 20 år, vi har indsamlet data om erhvervslokaler. Andelen er samtidig noget under landsgennemsnittet på 1,9 procent og den laveste andel – side om side med Østjylland – blandt de ni landsdele, vi løbende følger, siger administrerende direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.
På landsplan er lige nu udbudt knap 900 lagerlokaler, logistikejendomme og produktionsbygninger til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk. Heraf ligger 58 i Vestjylland – i foråret 2021 var der 80 lokaler at vælge imellem. Herning Kommune har størst udvalg med 17 lokaler, derefter følger Ikast-Brande med 10 og Holstebro med 9 lokaler. I Ringkøbing-Skjern er der blot registreret 3 ledige lokaler.
- Der har været en meget stor efterspørgsel i hele 2021, og det er fortsat ind i 2022. Det gælder både virksomheder, som gerne vil flytte til området, og lokale virksomheder med brug for mere plads. Interessen er særlig stor for Ikast-Brande, Herning og Holstebro, og det er et kæmpe problem, at vi ikke kan skaffe tilstrækkeligt med lokaler. Jeg har aldrig før oplevet, at vi har så få lokaler til udlejning, siger Poul Lundorff, erhvervsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i Herning.
- Nogle brancher har voldsomt travlt; eksempelvis byggeriet, tekstilbranchen, netbutikker og senest virksomheder, der handler med brugskunst, møbler og udstyr til boligindretning. Selv om der er bygget nye ejendomme i HI Park mellem Herning og Ikast, så er det et problem, at der ellers ikke er blevet bygget særligt meget. Kommunerne har godt nok udlagt store arealer til erhverv, men mange er tilbageholdende med at bygge og er måske nervøse for, om de kan få realkreditlån, fordi lejeniveauerne ikke er så høje her i Midt- og Vestjylland, siger Pauli Bach, partner i Nordicals Herning.
Ifølge de to mæglere har en del af de tilbageværende ledige lokaler tidligere huset tekstilproduktion. Derfor er loftshøjden begrænset og lever ikke op til dagens krav om effektiv drift af lagre og logistikbygninger.
Samlet har Vestjylland lidt over 9,4 mio. kvadratmeter lagerlokaler, logistikejendomme og fabrikshaller. Det svarer til næsten 14 procent af det samlede areal i landet, kun overgået af Sydjylland og Østjylland. /anga.