23948sdkhjf

Godsforretningen fylder mere i Thyborøn

Fiskeriet svigtede i 2021, men godset fastholdt pænt niveau i tilfredsstillende årsregnskab.

2021 blev endnu et år med god omsætning og et tilfredsstillende resultat, selvom der var udfordringer for alle dele af fiskeriet i 2021.

Det skriver Thyborøn Havn, der kom ud af 2021 med en omsætning på 43,5 mio. kr., hvilket havnen betegner som tilfredsstillende, når man tager udfordringerne i 2021 i betragtning. Også resultatet for 2021 blev ganske tilfredsstillende med et overskud på 4,2 mio. kr.

Bestyrelsesformand Karl Kristian Bro udtaler i forbindelse med regnskabet, som netop er godkendt på bestyrelsesmødet 23. februar:

- 2021 har budt på udfordringer for fiskeriet på stort set alle områder. Industrifiskeriet var udfordret af lave kvoter på både brisling og tobis, norsk farvand var lukket for konsumfiskeriet i hele 1. kvartal. Til trods for det lander Thyborøn Havn et regnskab, hvor både omsætning og resultat ligger meget tæt på det, der var budgetteret med. En landingsværdi på 647 mio. kr. fisk er tilfredsstillende, når man tager fiskeriets udfordringer i 2021 i betragtning. Godsomsætningen ligger endnu engang meget højt med over 1,7 mio. ton over kaj i 2021.

Bestyrelsen har foreslået årets resultat overført til egenkapitalen, idet den fortsatte konsolidering skal anvendes til fremtidige investeringer for dermed at sikre Thyborøn Havns fortsatte udvikling. Havnens egenkapital udgør dermed 141,7 mio. kr.

Gods og skibsafgifter bidrog

Det er igen lykkedes at fastholde den høje godsomsætning på Thyborøn Havn, der i 2021 endte på 1,71 mio. ton gods. Sten og grusmaterialer fra Jyske Rev er fortsat den helt store godstype i Thyborøn, og har ligget meget stabilt de senere år.

Også de øvrige godstyper såsom laksefoder, kemikalier, olie, biomasse og fiskemel, teglsten og andre nyere specialprodukter bidrog ligeledes til en høj godsomsætning i 2021, hvilket efterhånden er med til at placere Thyborøn Havn solidt som en af de større godshavne i Danmark. Thyborøn Havn har ligget stabilt over 1,5 mio. tons gods de seneste seks år og nærmer sig en størrelse blandt de 10 største godshavne i Danmark. Faktisk er alle godsfaciliteter i havnen i form af både kajanlæg og pakhuse ved at nå kapacitetsgrænsen. Derfor har havnen taget det store skridt med en havneudvidelse mod syd, som giver nye og bedre muligheder for at vækste på godsomsætningen i de kommende år.

Gode arbejdsforhold skaber resultater

I Thyborøn Havn står det klart, at de senere års store investeringer i optimale arbejdsforhold bærer frugt og skaber omsætning og arbejdspladser i Vestjylland. Der er investeret et større millionbeløb i forbedring af arbejdsforholdene både omkring fiskeauktionen, ved fiskemelsfabrikken TripleNine A/S og ved skibsværfterne i Vestre Inderhavn. Derudover er et komplet sværgodskajanlæg blevet anlagt i Sydhavnen til offshore vindprojekter og ventekajskapaciteten forøget. Alle faciliteter er blevet til i et tæt samarbejde med havnens kunder, brugerne af faciliteterne.

Mere aktivitet i 2022

Med uddybningen af havneindsejlingen i Thyborøn Kanal til 10 meters vanddybde er en vigtig milepæl for Thyborøn Havns fremtid nået. Og i løbet af det næste halve år færdiggøres havnens hidtil største projekt; en havneudvidelse med et yderligere 170.000 kvadratmeter nyt stort areal mod syd og 220 nye kajmeter, etableret ved nyttiggørelse af materialet fra uddybningen af indsejlingen.

Om den igangværende havneudvidelse siger havnedirektør Jesper Holt Jensen:

- Vi er rigtig glade for at være i mål med uddybningen af Thyborøn Kanal, som har været et ønske på Thyborøn Havn i mere end ti år. Og vi er faktisk ret stolte af, at havnens solide økonomi gør det muligt at kombinere det med en havneudvidelse i form af nye arealer og kajanlæg, så vi fortsat kan tilbyde vores kunder plads til at vokse med udgangspunkt i Thyborøn.

Fokus i de kommende år vil, ud over fisk og gods, fortsat være rettet mod hele havvindsektoren, som forventes at vokse markant i Nordsøen med både Vesterhav Nord og Syd, Thor og også den kommende energiø, lyder det. /anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131