Rederier roser ny udenrigsstrategi
Det er positivt for skibsfarten, at Udenrigsministeriet styrkes betragteligt, samt et øget fokus på bl.a. klimadiplomatiet og forsyningssikkerheden i ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi fra regeringen.
Det skriver Danske Rederier i en kommentar til den nye danske udenrigspolitiske og sikkerhedspolitiske strategi, der blev fremlagt af regeringen mandag.
Blandt de fem kerneområder: Værdidiplomati, tryghedsdiplomati, klimadiplomati, migrationsdiplomati og det økonomiske diplomati vækker flere tilfredshed i Danske Rederier.
- Der er et selvstændigt fokus på ambitionerne for Danmark som grønt foregangsland. Det gælder både ift. nationale tiltag – men i særdeleshed også ift. hvordan Danmark fremover bør tage internationalt lederskab. Det er vi glade for at se, siger viceadm. direktør i Danske Rederier, Jacob K. Clasen og fortsætter:
Grønt lederskab
- Danmark har stillet sig i spidsen for Getting-to-Zero Coalition, som arbejder for klimaneutral skibsfart i 2025, og danske rederier arbejder benhårdt for at omstille skibsfarten til en grøn fremtid. Derfor er jeg godt tilfreds med, at det også er et politisk strategisk mål at arbejde videre med klimadiplomatiet. Her ser vi specielt positivt på styrkelsen af de internationale grønne strategiske partnerskaber.
Som en del af strategien tages der også skridt til at styrke den danske og europæiske forsyningssikkerhed. Her tager Danske Rederier godt imod tilgangsvinklen fra den danske regering:
- For dansk skibsfart handler det om diversificering og ikke om protektionisme. Vi skal sørge for at udbygge vores internationale værdikæder og ikke se det som et middel til målet at lukke os sammen om os selv. Her har regeringen set rigtig, for det er ikke i Danmarks interesse at gøre spillepladen mindre, siger Jacob K. Clasen.
Styrket udenrigstjeneste
Med strategien styrkes den danske repræsentation i mange dele af verden og som brancheorganisation for en meget globaliseret branche, har Danske Rederier et tæt samarbejde med mange ambassader. I alt vil 21 ambassader og generalkonsulater blive styrket.
- Danske rederier opererer i næsten hele verden, og derfor har vi gavn af en styrket dansk repræsentation, de steder vi kommer. Det er en forudsætning for at sikre fortsat dansk indflydelse – og en positiv grøn og kommerciel effekt, siger Jacob K. Clasen og fortsætter:
- I særdeleshed styrkelsen af samarbejdet med landene i Indo-Pacific området er vigtigt. Det område repræsenterer en lang række vigtige markeder for dansk søfart. Markeder som i dag står for 26 procent af vores samlede eksportaktivitet.
Styrket stabilitet i Arktis indsatser for et globalt pandemiberedskab, som forudsætning for besætningsskifte internationalt og ikke mindst styrkelsen af vigtige indsatser på cybersikkerhed – er alle områder som Danske Rederier hilser velkomment. /Smir