DTL: Skift PostNord ud med private udbydere
DTL mener, at den politiske dans om PostNord må blive den allersidste, inden den nuværende forlængelse af aftalen med PostNord udløber med udgangen af 2022.
Det skriver brancheorganisationen i en skriftlig meddelelse, hvor den lægger sig på linje med Venstres transportordførers, Kristian Pihl Lorentzen, udtalelser om, at medarbejdere fra PostNord skal overtages af en ny aktør efter et udbud.
- Jeg er heller ikke i tvivl om, at private udbydere vil kunne gøre det billigere end PostNord, og som ministeren også ganske rigtigt peger på, så vil behovet for et selvstændigt brevprodukt falde dramatisk frem til 2030, siger DTL-direktøren, og fortsætter:
- Det bliver en niche, som de store private aktører nok skal finde en løsning på. De mange forlængelser af PostNord-aftalen – senest til og med 2022 – har blot været udskydelser af, hvad man eller skulle mene var en bunden politisk opgave: at finde en fremtidssikret, langsigtet og økonomisk bæredygtig konstruktion for PostNords opgaver. Men vel at mærke uden, at det skal være på bekostning af hverken skatteydere eller af de selvstændige vognmænd, som i dag slås dagligt med unfair konkurrence fra PostNord, siger Erik Østergaard.
Han støtter i øvrigt V-ordførerens forslag om blandt andet at se på en fuldstændig afskaffelse af befordringspligten.
Til gengæld er ministerens tidligere ide om at indføre en pakkeafgift, som igen er hentet frem af gemmerne, ikke en vej frem, mener han:
- Afgiften vil være vanskelig at indrette, så den omfatter alle relevante pakkeforsendelser, og det vil forvrænge konkurrencen i markedet. Desuden vil afgiften påføre virksomhederne en enorm administrativ byrde, som kunderne i sidste ende skal finansiere. Jeg er fuldstændig klar over, at der er en række dilemmaer og ingen enkle løsninger på problemet. Men de tilbagevendende ikke-løsninger og forlængelser af statsstøtte sender et signal til vognmandsbranchen om, at man ikke tager kritikken af markedssituationen alvorligt. Det er langt fra tilfredsstillende, og vi ser frem til, at debatten ikke er tonedøv over for erhvervets problemer. Under alle omstændigheder må det være den allersidste dans, der spilles med PostNord på gulvet, slutter Erik Østergaard. /anga.