Dobbelttogter for skoleskibe er sikret
Uddannelses- og forskningsministeren vil afsætte 36 millioner kroner til Skoleskibene DANMARK og GEORG STAGE, så skibene de næste to år kan komme afsted på ekstra togter.
Danske Rederier har kæmpet for den bevilling og er meget tilfreds med dagens udmelding.
Det bliver alligevel muligt for skoleskibene DANMARK og Georg Stage at stævne ud på ekstra togter i både 2022 og 2023. I regeringens finanslovsforslag var der kun afsat penge til et enkelt togt for hver af de to skoleskibe.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har sammen med regeringens støttepartier besluttet at afsætte penge til, at Skoleskibene DANMARK og GEORG STAGE kan tage på to årlige togter de næste to år frem for ét.
Det skriver Uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
- Skoleskibenes uddannelse er en god mulighed for vores unge med mod på arbejde inden for søfart. Det er en stor og lærerig oplevelse i et stærkt fællesskab, hvor man kan knytte venskaber. Skoleskibene er med til at løfte en del unge, der ikke har den stærkeste tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked. Samtidig har de maritime erhverv brug for arbejdskraft, så de ekstra togter er både en hjælpende hånd til unge og erhvervslivet, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
I alt 36 millioner kroner afsættes til skoleskibene. Pengene bliver taget fra et ledigt råderum på Uddannelses- og Forskningsministeriets område.
Tidlig julegave
Danske Rederier har kæmpet for at få bevillingen på plads og er meget tilfreds med dagens udmelding.
- Julen kommer tidligt i år. For os i rederierne er det en gave, at der nu er fundet penge til at sikre, at skoleskibene kan stævne ud på dobbelttogter de næste to år. Tak for at lytte til os, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
Midlerne fordeles, så Skoleskibet DANMARK i 2022 og 2023 får til ét ekstra togt om året for 80 elever, mens GEORG STAGE i 2022 og 2023 får ét ekstra togt om året for 63 elever.
- De knap 300 unge mennesker, der nu får chancen for at komme ud at sejle med skoleskibene, vil ikke kun få skumsprøjt og gode oplevelser med hjem. Vi ved, at mange af eleverne kommer hjem med en lyst til en karriere til søs, og nærmest bliver hevet ned af landgangsbroen og over i gode faste jobs i rederierne, så jeg er meget glad for, at dobbelttogterne er sikret de næste to år, siger Anne H. Steffensen.
Kun to år frem
På Georg Stage er man både begejstret og frustreret over den to-årige bevilling.
- Det er fantastisk, at vi nu kan afvikle fire togter over de næste to år, men det ville være løgn at sige, vi er helt tilfredse, siger direktør Asser Amdisen.
- Det arbejde som ligger forud for sådan en beslutning, trækker tænder ud for en lille stiftelse som vores, med meget få ansatte. Vi havde håbet, at vi nu kunne arbejde på at gøre vores uddannelse endnu bedre eller bruge tiden på udvikling, lyder det fra Asser Amdissen, der tilføjer:
- Men vi er skam glade for de to år. Bevillingen giver et hold elever ekstra om året. Det er 126 ubefarne skibsassistenter, som kommer ud i et erhverv, hvor der er hårdt brug for dem. Af dem regner vi med, at vi har løftet 10-20 fra passiv forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet, og det giver 20 til 60 mio. kroner lige ned i statskassen.
- Nu har vi så to år til at løse det grundlæggende dilemma, at alle økonomer og et kæmpe flertal i Folketinget siger, at to togter er en stor indtægt for statskassen, men samtidigt siger de samme politikere og finansministeriet, at der ikke er råd til at gøre denne indtægt permanent. Den logik giver nok mere mening på Christiansborg end på et skibsdæk, slutter Asser Amdissen.