23948sdkhjf

EL vil have arbejdsmarkedets parter ind i infrastrukturforhandlinger

EL: Minister skal indkalde til trepartsforhandlinger forud for infrastrukturforhandlinger for at fjerne trængslen på vejene.

Enhedslisten mener, hjemmearbejde vil mindske behovet for infrastrukturinvesteringer i fremtiden. Partiet henviser her til et corona-studie fra Vejdirektoratet, der vurderer, at en reduktion på blot 5-10 procent i biltrafikken i myldretiden vil være nok til at fjerne stort set al trængsel på de danske veje.

Enhedslisten henviser også til den analyse, som Dansk Industri udsendte for nyligt, hvor det forventes, at 90.000 flere danskere efter corona vil have en hjemmearbejdsdag mindst en gang om ugen.

Derfor vil Enhedslisten nu have transportminister Benny Engelbrecht til at indkalde til trepartsforhandlinger forud for de kommende infrastrukturforhandlinger.

Rasmus Vestergaard Madsen, transportordfører for Enhedslisten udtaler:

- Arbejdsmarkedets parter sidder med nøglen til at mindske trængslen på vejene. Hvis vi i fællesskab kan opnå, at blot hver fjerde bilist tager en ugentlig hjemmearbejdsdag, så forsvinder ethvert argument for flere motorveje. Det er ren win-win og vil samtidig begrænse Co2-udledningen, støjen og mængden af sundhedsskadelige partikler.

- Vi står lige nu med en historisk chance for et paradigmeskifte i dansk transportpolitik. Stort set alle danskere har det sidste år lært at bruge Zoom, Teams og Skype og samtidig har mange virksomheder og medarbejdere fået øjnene op for, at hjemmearbejde og decentrale kontorfællesskaber 1-2 dage om ugen kan være attraktivt for begge parter. De erfaringer skal vi selvfølgelig bruge til at mindske trængslen på vejene på en måde som både er til gavn for den grønne omstilling og uden det går udover medarbejdernes trivsel.

- Vi kommer uanset hvad ikke udenom, at den store vækst i biler på vejene skal bremses. Hvis vi i samarbejde med arbejdsmarkedets parter kan tage toppen af trængslen på vejen vil det frigive store milliardbeløb, som i stedet kan bruges på at investere massivt i den grønne omstilling med flere cykelstier og kollektiv trafik. Det vil være godt for både samfundsøkonomien, folkesundheden og ikke mindst klimaet.   /Smir

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125