23948sdkhjf

CMP vil fange CO2 sammen med affaldsforbrænding

Fuldskala CO2-fangst bevæger sig et stort trin tættere på ARC med udsigt til EU-støtte.

120 millioner euro til en fuldskala CO2-fangstfacilitet er nu næsten inden for rækkevidde, mener havn og affaldsforbrænding i København. Det Amager Ressource Centers (ARC's) og Copenhagen-Malmö Port (CMP’s) fælles projekt om indfangning af CO2 på Prøvestenen, der er rykket lidt tættere på tildelingen af et klækkeligt tilskud fra EU’ innovationsfond.

Ud af 311 projekter fra hele EU er ARC'er og CMPs innovationsprojekt valgt til at være blandt de 70 projektfinalister, der den 23. juni 2021 sender en hovedansøgning til EUs Innovationsfond om finansiering.

- Vi er ikke der endnu, men meddelelsen og anerkendelsen fra EU er et afgørende og vigtigt skridt for at komme videre med storskala CO2-opsamling ved ARC, kommenterer ARCs administrerende direktør Jacob H Simonsen i fælles pressemeddelelse.

Vil fange halv million ton CO2 årligt

Hvis ARC og CMP får en andel af den økonomiske støtte, vil det verdensberømte affaldsenergianlæg blive et stort skridt tættere på at være i stand til at fjerne 500.000 tons CO2 årligt fra emissionerne fra affaldsforbrændingen og dermed levere massive klimaforbedringer for Danmark.

Derudover vil det bidrage til, at København opnår sin ambition om at blive den første CO2-neutrale kapital i verden inden 2025, lyder det optimistisk fra ARC og CMP.

- Hvis vi lykkes med denne ansøgning, vil vi være et kæmpe skridt tættere på at bidrage enormt til både Københavns og den danske regerings klimamål. Det kræver dog også national støtte, så vi afventer med stor interesse den danske regerings nationale langsigtede strategi for CO2-opsamling og -lagring, forventet inden sommerferien. Med de rigtige beslutninger kan Danmark igen trække i den grønne trøje og tjene som inspiration for resten af verden med alt, hvad der potentielt er resultatet af eksport af dansk know-how, bemærker Jacob H. Simonsen.

Aktiv rolle for havnen

Projektet har angivelgit potentialet til at skabe mange grønne arbejdspladser, og den opsamlede CO2 skal lagres og derefter sejles fra CMP's havn på Prøvestenen til en lagerfacilitet under jorden.

- Det er med stor glæde, at vi har modtaget nyheden om, at vi er et skridt tættere på realiseringen af et stort CO2-opsamlingsanlæg, der i væsentlig grad kan bidrage til både lokale og nationale klimaambitioner - og som desuden viser, hvordan havnen kan spille en aktiv rolle i den grønne overgang. I dette tilfælde med Prøvestenen, der fungerer som en platform for forsendelse af fanget CO2 og på lang sigt potentielt også til brug andetsteds, for eksempel i Power-to-X-sammenhænge og dermed som en komponent til udvikling af grøn e brændstoffer i transportsektoren, bemærker CMPs administrerende direktør, Barbara Scheel Agersnap.

Således kan den indfangede CO2 måske også omdannes til grønne brændstoffer og skabe grønne løsninger til sektorer, der ikke straks kan elektrificeres.

Ved udgangen af 2021 vil der blive truffet en beslutning om, hvorvidt ARC og CMP vil modtage millionbeløbet fra EU eller ej.

Fakta om ARC

ARC modtager affald fra cirka 640.000 indbyggere og 68.000 virksomheder i hovedstadsområdet København. Fra 2025 vil ARC angiveligt være i stand til at indsamle 500.000 tons om året, hvis projektets antagelser er opfyldt.

ARC ejes i fællesskab af Dragør Kommune, Frederiksberg Kommune, Hvidovre Kommune, Københavns Kommune og Tårnby Kommune.

Fakta om CMP

CMP er en dansk-svensk havneoperatør, der driver havnene i København og Malmø under status som "Core Port" i EU.

Hvert år anløber ca. 5.200 skibe CMP-porte, der dækker en bred vifte af forretningsområder.

CMP håndterer cirka 15 millioner ton gods og mere end 1 million krydstogtpassagerer årligt, hvilket gør CMP til en af de største krydstogthavne i Nordeuropa.   /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11