23948sdkhjf

Vismændene foreslår for høj CO2-afgift

Dansk Industri mener ikke en CO2-afgift kan stå alene.

Det Miljøøkonomiske Råd vurderer i ny rapport, at 70 procents-målsætningen i 2030 lettest og billigst nås med ensartet høj afgift på alle typer drivhusgasudledninger. En vurdering, som modtages med forbehold i Dansk Industri (DI), der ikke mener at en CO2-afgift kan så alene.

1.200 kr. pr. ton CO2e. Det er den afgift, Det Miljøøkonomiske Råd i ny rapport mener, vil være den letteste og billigste måde for Danmark at nå 70 procents-målsætningen i 2030.

DI er enig i, at det er en god ide med en ensartet beskatning af CO2, men den kan ikke stå alene, påpeger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

- Der er også behov for investeringer i infrastruktur, forskning, udvikling og demonstration. Det er nødvendigt, hvis vi vil være et foregangsland, og hvis vi skal sikre et bedre klima samtidig med, at vi har økonomisk vækst, undgår tab af arbejdspladser og forhindrer, at Danmark eksporter sin CO2-udledning til udlandet, siger direktøren.

Politiske aftaler ikke indregnet

Han påpeger, at vismændene ikke har indregnet alle de aftaler, som politikerne indgik sidste år.

- Det gælder for eksempel aftalen om flere grønne biler. De har heller ikke taget højde for kommende initiativer inden for landbruget og nye teknologier som Power-to-X. Derfor kan der reelt blive behov for en lavere afgift end den, som vismændene foreslår, for at nå de 70 procents CO2-reduktion, siger Emil Fannikke Kiær.

EU’s CO2-kvotesystem

Vismændene skriver i rapporten, at en ensartet afgift på CO2 skal tage hensyn til EU’s CO2-kvotesystem. Her er det ifølge DI helt afgørende, at en national dansk beskatning bliver tænkt sammen med EU’s kvotesystem.

- Efter beslutningen om at øge klimaambitionerne i EU har kvoteprisen kurs mod omkring 600 kr. i 2030 – muligvis endnu mere. Det vil være meget skadeligt for de danske virksomheder, der er inden for kvotemarkedet, hvis de skal betale en høj dansk CO2-afgift oven i CO2-kvoteprisen, siger Emil Fannikke Kiær.

EU’s kvotemarked vil ifølge direktøren tage Danmark et meget langt stykke ad vejen mod de 70 procents reduktion samtidig med, at det sikrer lige konkurrenceforhold mellem de europæiske virksomheder.

- Det er vigtigt, at energiafgifterne bliver udfaset samtidig med, at der bliver indført en ensartet CO2-afgift, siger Emil Fannikke Kiær.  /Smir

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125