23948sdkhjf

Usædvanligt rekordår for dansk e-handel

Coronakrisen påvirkede 2020 med store udsving.

Dansk Erhverv har netop udgivet E-handelsanalysen 2020, og den ligner ved første øjekast de tidligere E-handelsanalyser: Forbruget på nettet vokser og sætter igen rekord.

Men coronakrisen påvirkede dansk e-handel med store udsving og ændrede forbrugsvaner i 2020. Nye forbrugere og øget forbrug i flere kategorier gav vækst på 6 procent og ny rekordomsætning på 154 mia. kr. trods markant tilbagegang i oplevelsesindustrien. Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, glæder sig især over, at fremgangen sker i de danske butikker.

Dykker man lidt dybere, vil man dog hurtigt opdage, at væksten og rekorden dækker over et ganske usædvanligt år for dansk e-handel, forklarer Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv.

- Det skyldes selvfølgelig coronakrisen og de deraf følgende restriktioner og nedlukninger, som har påvirket e-handlen markant og ført til enorme udsving i forbruget. 2020 har været kontrasternes år, hvor mange butikker har kæmpet for at følge med den eksplosive vækst, mens andre har kæmpet for at overleve.

Store kontraster

Kontrasterne er tydeligst i dagligvarebranchen og oplevelsesindustrien.

Dagligvaresalget på nettet har under krisen fået det længeventede folkelige gennembrud og er gået fra at udgøre 4 procent af det samlede forbrug i 2019 til at udgøre 6 procent i 2020.

Andelen af forbrugere, som har handlet dagligvarer, mad og drikke på nettet, er steget med 34 procent fra 2019 og sammen med bolig- og havekategorien og hobby- og kontorartikler har salget af dagligvarer således haft den klart største fremgang under krisen.

- Omvendt så lider oplevelsesindustrien og i særlig grad rejsebranchen et enormt knæk; forbruget på rejser er mere end halveret i 2020. Faldet i oplevelsesindustrien betyder, at der i runde tal ”mangler” 20 mia. kr. sammenlignet med 2019. Det er markant, og det skal man selvfølgelig have in mente, når man ser, at den generelle vækst er lavere end tidligere år, siger Niels Ralund.

Største netbutikker fordelt på antal handler

Det er også værd at bemærke, at både Amazon og Wish går tilbage.

- Det er en positiv udvikling, og når de nye europæiske momsregler træder i kraft 1. juli i år, kan vi forhåbentligt hente endnu mere handel hjem, siger Niels Ralund.

Handlen i udlandet udgør 29 procent af det samlede forbrug.

Det er ikke kun udviklingen omkring udlandshandlen, der gør Niels Ralund optimistisk på dansk e-handels vegne.

- Hver fjerde forbruger forventer at handle mere online i løbet af 2021, mens blot 6 procent vil skrue ned for forbruget på nettet. Når vi samtidig ved, at flere forbrugere vil handle mere i de danske butikker fremfor de udenlandske, ser fremtiden for dansk e-handel endog meget lys ud, siger han. /anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094