Brint og PtX kan blive eksporteventyr
Brint og PtX kan ikke alene bidrage til at nå de danske klimaambitioner. De grønne løsninger repræsenterer også Danmarks næste, grønne eksporteventyr. Sådan lyder konstateringen fra Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen.
Danmark har en række særegne styrkepositioner, der gør os til den oplagte leder på dette felt – men vi er ved at sakke bagud. Landene omkring os er længere fremme i forhold til udarbejdelse og implementering af dedikerede brint- og PtX-strategier, og det er afgørende, at vi accelererer indsatsen herhjemme, hvis vi skal kunne sikre os gevinsterne fra det grønne kapløb.
Ifølge Brintbranchens analyse “VE 2.0”, kan en investering på mindst 5 mia. kr. veksles til over 50.000 nye arbejdspladser i 2030, og en eksport af grøn energi på 50-84 mia. kr. – en værdi der altså langt overstiger selv Nordsøoliens bedste år. Dertil kommer et marked for dansk energiteknologi, hvor alene elektrolysemarkedet i EU ventes at være på mellem 180 og 315 milliarder kroner frem mod i 2030, lyder det fra Brintbranchen.
Lige nu går det for langsomt, og Danmark risikerer at tabe terræn til lande, der ikke har de samme forudsætninger for grønt lederskab, som vi har, mener Tejs Laustsen Jensen, og opfordrer de danske politikere til at tage opgaven på sig og hurtigst muligt udarbejde en helhedsorienteret brint- og PtX-strategi:
- Andre lande har også lavet de beregninger, men få har VE-ressourcer, der kan matche dem, Danmark har til rådighed omkring energiøerne, og færre i tillæg den veletablerede brint- og Power-to-X-værdikæde, som vi har i Danmark. Mulighederne er der, i 2021 skal regeringen gribe dem. For teknologierne og industrien eksisterer, og den blomstrer i Danmark, om end desværre på trods af et hensygnende hjemmemarked. Teknologierne findes, og de virker nu. Men alle de gode forudsætningerne til trods, risikerer det at blive ved teori og drømme og ikke udmønte sig i praksis, siger Tejs Laustsen Jensen og slutter:
- Energipolitikken rykker for langsomt, når det gælder brint og Power-to-X, og der er behov for at accelerere indsatsen. Der er behov for investeringer, rammevilkår og opskalering, for at staten grundlæggende betragter de nødvendige udgifter som Investeringer i arbejdspladser, i nye eksportmarkeder og i udvikling af industri. Brint og Power-to-X kan bidrage til en permanent dekarbonisering af de traditionelt svære sektorer – herunder industri, tung transport, luft- og søfart. Men det er på høje tid med politisk handling. Derfor er 2021 er året, hvor vi skal have en brintstrategi fra regeringen – samt en plan for, og penge til, at gøre den til virkelighed. /anga.