23948sdkhjf

Rederier hilser styrkelse af forsvaret i Arktis velkommen

Droner og radarer skal styrke dansk suverænitetshåndhævelse i Arktis.

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at styrke den danske tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten. ’En rigtig prioritering,’ mener Danske Rederier.

I de kommende år skal der bruges 1,5 mia. kroner på Forsvarets tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten. Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet.

Ifølge aftalen er der afsat 1,5 mia. kroner frem mod 2023, og herefter vil der blive tilført 300 mio. kroner om året.

Det er en prioritering, der glæder Danske Rederier, som har arbejdet for at bevare en stærk dansk tilstedeværelse i Arktis.

- Retten til fri og fredelig sejlads er afgørende for os, og vi har en klar interesse i, at Danmark skal være med til at præge udviklingen i det arktiske som en af fem arktiske kyststater. Vi ønsker ikke en stormagtskonflikt, hvor Arktis bliver en sikkerhedspolitisk kampplads, og hvor der bliver skabt et ”ice curtain”, der vil gøre livet vanskeligere for de rederier, der sejler deroppe. Det understreger behovet for, at vi fortsat fra dansk side er stærkt til stede i Arktis, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Lavspændingsområde med udfordringer

Arktis er fortsat et lavspændingsområde, hvor kyststaterne har kunnet samarbejde om løsning af konkrete problemer som eksempelvis aftaler om redningsoperationer på havet.

Men Rusland har også raslet med sablen og øget sin militære tilstedeværelse i regionen med genåbning og udbygning af 50 tidligere sovjetiske baser og konstruktionen af nye baser langs Northern Sea Route, som eksempelvis Nagurskoye flybase på Alexandra Land.

Russerne har desuden indikeret, at de vil have ’security’ som et af deres fokusområder, når de overtager formandskabet i Arktisk Råd fra maj 2021. Et emne, som ellers har været holdt ude af Arktisk Råd.

- Det varmer, at et bredt flertal i Folketinget er enige om at styrke den danske tilstedeværelse i Arktis. Det er helt rigtigt set, at Danmark skal være synlige der. Både for at hævde vores suverænitet. Men også for at vise, at vi er en spiller i området, der skal tages alvorligt,’ siger Anne H. Steffensen.

Søredning, søopmåling og havmiljø

Udover den vigtige opgave med at håndhæve suverænitet løser Forsvaret flere opgaver i farvandet omkring Grønland, som er til gavn for rederierne.

Det gælder søredning, havmiljøberedskab og søopmåling, som er med til at skabe sikkerhed for, at den civile søfart kan løse deres opgaver, og at rederier som Royal Arctic Line og Nordic Bulk Carriers kan sikre forsyninger til store dele af Arktis – ikke mindst Grønland.   /Smir

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142