Borgmestre frygter for fiskeriet ved hård Brexit
Borgmestre fra de fem største havnebyer møder fiskeriminister Rasmus Prehn til Brexitmøde om fiskeriets betydning for lokal jobskabelse.
Et hårdt Brexit kan få store konsekvenser for fiskeriindustri, -havne og lokalsamfund. Derfor mødtes borgmestrene fra de 5 største fiskerihavnskommuner mandag med minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn for at fortælle ham om, hvor stor betydning fiskerierhvervet har for beskæftigelsen i kommunerne omkring havnebyerne i Hvide Sande, Thyborøn, Hanstholm, Hirtshals og Skagen.
Ruster sig
- Jeg er meget bevidst om fiskerierhvervets betydning for jobskabelsen særligt i Nord – og Vestjylland, og vi fik i dag drøftet, hvordan vi ruster os bedst muligt i en situation, som indeholder stor usikkerhed. Dagens møde satte en tyk streg under, at fiskeriet har stor betydning i de berørte kommuner, og både jeg og borgmestrene håber, at der bliver landet en Brexit-aftale, for det vil givetvis sikre erhvervet de bedste rammer at arbejde under, udtaler fiskeriminister Rasmus Prehn.
Det skriver Danske Havne.
- Der forhandles fortsat i Bruxelles, og indtil der er et forhandlingsresultat, så er rammerne for fiskeriets fremtid meget usikre. Der er ca. 12.000 mennesker direkte eller indirekte beskæftiget med fiskeri i de 5 kommuner, så det er mange lokale arbejdspladser, der er på spil, fordi ca. 1/3 af landingerne i danske havne er fanget i britisk farvand, udtaler direktør i Danske Havne, Tine Kirk Pedersen og fortsætter:
- Et hårdt Brexit uden en aftale vil ikke kun ramme fiskerne. Også fiskeproduktion på fabrikkerne på havnene, værfter, fiskeriauktionen, den lokale smed og købmanden vil kunne mærke de økonomiske konsekvenser, hvis fiskeriet rammes hårdt af en Brexitaftale. De økonomiske ringe i vandet fra fiskeriet når helt op på hovedgaden i lokalsamfundene, derfor har det så stor betydning, at der indgås en Brexitaftale. /Smir