FN: Søfolk skal anerkendes som nøglemedarbejdere
FN har vedtaget en resolution, hvori de opfordrer alle lande til at anerkende søfarerne som nøglemedarbejdere. Det kan få positiv betydning for de søfarernes muligheder for at på- og afmønstre rundt om i verden, mener Danske Rederier.
Tiden hvor et rederi blot bestilte en flybillet til en kaptajn, styrmand eller maskinmester, som skulle påmønstre på den anden af Jorden, er som de fleste nok ved sat på pause på grund Corona-pandemien.
Under corona-pandemien har rederierne været udfordret af forskellige restriktioner rundt om i verden, som har krævet krumspring og kreative løsninger for at få søfolkene om bord på og af skibene.
Nu melder FN klart ud, at verdens lande bør opfatte søfolkene som nøglemedarbejdere og derved lette deres rejse til og fra skibene. Det gør de i en netop vedtaget resolution.
- Det er godt med en klar udmelding fra FN, som bakker os op i det, vi hele tiden har sagt: Søfarerne har en særlig status og er med til at sikre, verdenshandelen ikke går i stå. Derfor skal de selvfølgelig betragtes som nøglemedarbejdere, siger Anne W. Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.
I Danmark lykkedes det i juli Danske Rederier og de faglige organisationer at lave en model sammen med regeringen, der har muliggjort besætningsskift gennem Københavns Lufthavn i Kastrup. På trods af det er der stadig udfordringer med besætningsskift rundt om i verden.
- Vi er glade for den løsning, vi landede i fællesskab med de faglige organisationer og regeringen herhjemme. Men cirka ¾ af medlemslandene i FNs søfartsorganisation, IMO, anerkender stadig ikke søfarerne som nøglemedarbejdere. Hvis vi skal have normaliseret situationen, er det nødvendigt, at flere lande giver søfolkene den status, de har brug for og fortjener, siger Anne W. Trolle.
The International Chamber of Shipping (ICS) anslår, at cirka 400.000 søfolk på verdensplan i øjeblikket ikke kan afmønstre på grund af coronarestriktioner.